„Vyměňte ho za Ashtonovou“


Tereza Šupová, Lidové noviny, 13. ledna 2010

Štefan Füle jako diplomat včera nadchl. Zklamal však „neomluvou“ za svoji komunistickou minulost

Štefan Füle byl o několik tříd lepší než Catherine Ashtonová. Vyměňte Füleho za Ashtonovou. Takové se ozývaly hlasy těsně po včerejším slyšení v zahraničním výboru Evropského parlamentu, kde český kandidát na eurokomisaře pro rozšíření obhajoval svou nominaci na tento post. S vystoupením unijní ministryně zahraničí Ashtonové byli mnozí europoslanci nespokojeni zejména proto, že mluvila příliš obecně. Štefan Füle byl naopak v odpovědích na téměř totožné otázky mnohem konkrétnější.

„Myslím, že to bylo zatím jedno z nejlepších slyšení, okomentoval Füleho slyšení rakouský sociálnědemokratický europoslanec Hannes Swoboda. I podle britského konzervativního europoslance Charlese Tannocka bylo vystoupení českého zástupce v Evropské komisi „extrémně profesionální. „Je celoživotní diplomat, zná tu oblast velmi dobře, je ideální osobou pro tento post, dodal v rozhovoru s českými novináři Tannock, který se nebál srovnání se včerejším projevem Catherine Ashtonové. „On je profesionál, má znalosti, baronka Ashtonová je amatérka, která se teprve učí. Sice se za posledních šest týdnů něco naučila, zdokonalila se, ale není expert na zahraniční politiku, dodal konzervativec.

Štefan Füle by měl mít v nové Evropské komisi na starosti rozšíření a politiku sousedství, otázky na něj se tak točily zejména kolem situace na Balkáně a vztahu Evropské unie k zemím zařazeným do projektu Východního partnerství. Füle na všechno pohotově odpověděl dobrou angličtinou. Po slyšení se pak novinářům svěřil, že je sice unavený, nicméně dojem ze svého vystoupení má dobrý. „Byla to otevřená, férová debata. Radost mi udělaly následné pozitivní ohlasy, nechal se slyšet český kandidát.

K členství v Evropské unii by neměly vést žádné zkratky a případní uchazeči o členství musí unii přinést něco pozitivního. Před europoslanci to 12. ledna v Bruselu řekl český kandidát na eurokomisaře pro rozšíření EU Štefan Füle. Stanovisko zákonodárců ze zahraničního výboru Evropského parlamentu, kteří nyní Füleho zpovídají, bude klíčové pro to, zda se bývalý český ministr pro evropské záležitosti skutečně stane komisařem. 12.1.2010

K členství v Evropské unii by neměly vést žádné zkratky a případní uchazeči o členství musí unii přinést něco pozitivního, mimo jiné řekl v Bruselu při včerejším slyšení před evropskými poslanci český kandidát na eurokomisaře pro rozšíření EU Štefan Füle. Foto čtk

Během svého vystoupení před europoslanci byl Füle několikrát dotazován na budoucnost Turecka. „Dokážu si představit Turecko jako plnohodnotného člena Evropské unie. Musí ale splnit všechna kritéria. Jsem však přesvědčen, že na závěr tohoto procesu bude Turecko reformovanou zemí, jehož vstup do EU bude prospěchem pro Turecko i pro unii, prohlásil k tomu eurokomisař.

Několik dotazů směřovalo i k Rusku a k jeho vztahům s Gruzií, Ukrajinou či Běloruskem. „Byl jste mladým komunistou, studoval jste v Moskvě, znáte ruské geopolitické prostředí. Jak vidíte vztah EU k Rusku? rýpl si trochu rakouský europoslanec Andreas Molzer. Füle na toto „rýpnutí nijak nereagoval a zdůraznil pouze jednu věc: že je důležité, aby šlo o situaci win-win, tedy aby žádná ze stran neměla při jednáních navrch.

Jedna otázka se týkala Bosny. Jeden z členů parlamentu se Füleho zeptal, co je pravdy na tom, že jako politik z bývalého Československa by měl mít v plánu po vzoru této země rozdělit i Bosnu a Hercegovinu. „Tuto zvěst kategoricky odmítám, reagoval Füle.

Britský europoslanec Charles Tannock zmínil jen jednu výhradu, kterou k Fülemu měl. „Jediná oblast, kde jsem byl lehce zklamaný, byla jeho příliš diplomatická odpověď na otázku týkající se jeho komunistické minulosti a těch studií údajně ve stylu KGB v Moskvě. Když jsem se s ním ale setkal osobně, tak byl mnohem otevřenější a řekl mi, že lituje svého členství, uvedl Tannock.

Füle na výzvu nizozemského krajně pravicového europoslance, aby se omluvil za angažmá v KSČ, nereagoval a uvedl: „Všichni mají nějakou osobní historii, ta moje je součástí doby a místa, kde jsem vyrůstal. Jak dodal, důležité je, že poté „nabídl své zkušenosti Československu a České republice a nyní nabízí své kapacity i Evropské unii. Následně pak v rozhovoru pro novináře na výtky z úst europoslanců reagoval stručným prohlášením: „Slovy, kterými jsem se vyjádřil, jsem takovou omluvu udělal.

Autor: Tereza Šupová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality