Economist varuje. EU si zahrává s protekcionismem


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 28. 3. 2012

Evropská komise navrhuje omezit přístup k veřejným zakázkám firmám ze zemí, které sami nedovolují evropským společnostem soutěžit o vládní kontrakty. Opatření by postihlo hlavně Čínu. Týdeník The Economist varuje, že EU si zahrává s hrozbou odvetných opatření, která by vedla k vlně protekcionismu podobné té z doby velké hospodářské krize ve 30. letech.

Návrh Evropská komise umožňuje, aby státy a místní samosprávy vyloučily ze soutěží o veřejné zakázky firmy ze zemí, které sami nepouštějí evropské firmy do tendrů o služby státu. Ze zakázek na dopravní infrastrukturu, zdravotnická zařízení či IT služby, které překročí hodnotu 5 milionů eur, by mohly evropské státy se souhlasem Komise odmítnout některé zájemce. Jednalo by se o nabídky, u nichž alespoň 50procentní podíl pochází ze země, která sama uzavřela veřejné zakázky evropským zájemcům.

„Je to bizardní návrh, když si uvědomíme, že evropské ekonomiky se z problémů chtějí po vzoru Německa vyexportovat, komentuje bruselský návrh The Economist. „Jde to i proti směru evropské reakce na krizi eura, kterou má být posílení konkurenceschopnosti, ne hýčkání neefektivity, dodává komentátor.

Vnitřní trh v ohrožení

Pokud by nařízení vstoupilo v platnost, nejenže by omezilo konkurenci ze zahraničí, ale způsobilo by i překážky na vnitřním trhu, jelikož mnoho evropských firem spolupracuje se zahraničními producenty.

Trh s veřejnými zakázkami představuje asi 19 procent HDP Evropské unie. EU umožňuje zahraničním firmám ucházet se o obchodní smlouvy v hodnotě 352 miliard eur, což je více než 80 procent všech veřejných zakázek. Vyloučeny jsou pouze strategické zakázky v oblasti obrany a strategické infrastruktury. Naopak USA otevřely cizím firmám pouze 32 procent a Japonsko 28 procent veřejných zakázek.

Nová legislativa je zaměřena především proti zemím BRIC. Brazílie, Čína a Rusko totiž na trh s veřejnými zakázkami nepustí žádné zahraniční zájemce. „Jsou to úplně uzavřené trhy. Snažíme se o jejich reciproční spravedlivé otevření, komentoval situaci Komisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Podle něj evropské firmy ročně přicházejí kvůli těmto překážkám o 12 miliard eur. I podle spoluautora návrhu Komisaře pro obchod Karla de Guchta má navrhovaná „politika cukru a biče přimět obchodní partnery k otevření trhu.

Čína se prý ovlivnit nenechá

Čína, které je opatření určeno především, zareagovala odmítavě. „Pokud bude nový evropský pakt přijat, nebude mít okamžitý dopad na čínské společnosti ucházející se o kontrakty v EU a nezastraší Čínu tak, aby udělala ústupky v otázce dohody o veřejných zakázkách, jak očekávají, reagoval státní úředník pro deník China Daily.

Pokud bude návrh Evropské komise přijat Radou EU, která zastupuje členské státy, budou mít čínské společností ztížený přístup k zakázkám i z dalšího důvodu. Vypisovatelé zakázek budou na jeho základě moci odmítnout i „nezvykle nízké cenové nabídky, které nemohou dosáhnout požadovaných standardů kvality.

Takový případ sledovala Evropa v Polsku, kde čínská firma vysoutěžila stavbu dálnice za cenu o 40 procent nižší, než byli ochotni přijmout její konkurenti. Později se ukázalo, že daná stavební společnost není schopna dodržet ani stanovené datum dokončení ani požadavky na kvalitu. Varšava se dostala do tíživé situace, protože zlepšení infrastruktury je předpokladem pro úspěšný průběh fotbalového mistrovství světa v červnu 2012.

Otevřela EU pandořinu skříňku protekcionismu?

Zatímco Evropská komise a některé státy EU tvrdí, že návrh omezit trh s veřejnými zakázkami není protekcionistický, liberální státy jako Velká Británie nebo skandinávské státy jsou dokumentem podle The Economist „zděšeny. Podle britského týdeníku se děsí toho, že Evropská komise přestane být silou působící ve prospěch liberalizace světového obchodu. I Německo odmítlo návrh nařízení jako „neakceptovatelný. Evropa podle Berlína nemůže protestovat proti protekcionistickému opatření „buy American a sama přijímat obdobný „buy European akt.

Evropská komise podle komentátora The Economist podceňuje nebezpečí protekcionismu. Pokud je v současné krizi nějaká naděje, je jí to, že svět se prozatím vyhnul protekcionistické válce, jaká nastala při velké hospodářské krizi ve 30. letech. Evropa by neměla toto štěstí pokoušet, píše týdeník.

„Volný trh pomáhá státům, které otevřou svůj trh tím, že zvýší produktivitu. Ve veřejných zakázkách mají občané a vlády prospěch z levné zahraniční konkurence, která šetří veřejné výdaje. Odmítnout možnost kontroly výdajů v době přísných úspor se zdá perverzní, tvrdí komentátor The Economist.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality