Bavoři se bouří. Solidární jsme, ale hloupí ne


Marie Bydžovská, Euroskop, 17.8. 2012

O nelibosti Němců platit na „líné Řeky“ se již popsaly stohy papírů. Jenomže Německo samo je podobnou federací, jakou by někteří chtěli mít pro celou EU. Nejbohatší části Německa v čele s Bavorskem se však začínají bouřit nejen proti posílání peněz Řekům, ale i proti financování obyvatel jiných částí vlastní země.

„Solidární jsme, hloupí ale ne, řekl bavorský ministr financí Markus Söder o systému, kterým se v Německu vyrovnávají rozdíly mezi chudými a bohatými spolkovými zeměmi. Podle politika proslaveného ostrými výroky už Bavorsko mluvilo příliš dlouho a nyní musí jednat.

Na základě zákona platného od roku 1950 přispělo v roce 2011 Bavorsko do transferového mechanismu sumou 3,66 miliardy eur z celkem přerozdělovaných 7,3 miliardy. Zbytek zaplatilo Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburk. Ostatní spolkové země ze systému inkasovaly nejvíce hlavní město Berlín, více než 3 miliardy eur.

Bavorsko se za uplynulých padesát let proměnilo z agrární země v bohatý region špičkových technologií. Ekonomice „svobodného státu se dařilo stabilně růst i v krizi (v roce 2011 o 2,9 procent) a za posledních deset let jeho ekonomika vykázala nejrychlejší růst ze všech původních spolkových zemí. V zemi je silně zastoupen automobilový průmysl, strojírenství a elektronika. Daří se ale i hightech technologiím a sektoru služeb. Své sídlo či zastoupení má v regionu sousedícím s ČR na 100 pojišťoven, což z něj dělá jedno z nejdůležitějších center pojišťovnictví na světě.

„Při vší solidaritě jsme vždy jasně říkali: přerozdělovací systém, při němž Bavorsko platí polovinu celé částky, se vymknul kontrole a musí být upraven, řekl novinám Süddeutsche Zeitung bavorský ministerský předseda Horst Seehofer a šéf koaličních Křesťansko-sociálních demokratů (CSU). Nejbohatší německá země podle jeho slov plánuje na podzim podat ústavní stížnost proti zákonu o finančním vyrovnání mezi spolkovými zeměmi.

„Útoky Horsta Seehofera proti federální solidaritě jsou absolutně neseriózní, zareagoval šéf parlamentní frakce sociálních demokratů Frank-Walter Steinmeier. Podle něj jsou výroky politiků CSU „průhledným manévrem v předvolební kampani. Volby do zemského sněmu se stejně jako celoněmecké parlamentní volby budou konat na podzim 2013.

V bavorské politice dominuje Křesťansko-sociální unie (CSU), jež je „sesterskou stranou Křesťansko-demokratické unie kancléřky Merkelové a součástí její „černožluté vlády. Strana vládne v zemi nepřetržitě od roku 1962, do roku 2008 dokonce absolutní většinou křesel v parlamentu. Ve volbách v roce 2008 absolutní většinu těsně ztratila, i nadále ale zůstává s přehledem nejsilnější stranou.

Podobně je předvolební kampani přičítány i tvrdý postoj politiků CSU vůči pomoci Řecku. Podle mé prognózy by mělo Řecko do konce roku vystoupit (z eurozóny), řekl Markus Söder deníku Bild am Sonntag. Každé nové podpůrné opatření či zmírnění podmínek by bylo chybou. Atény by měly být exemplárním příkladem toho, že eurozóna dokáže také ukázat zuby, dodal.

Internetové vydání časopisu Spiegel jej za tento a další výroky označilo za nejnebezpečnějšího evropského politika. Vedle něj se do desítky evropských škůdců „probojoval ještě generální tajemník CSU Alexander Dobrindt. Ten se vyjádřil pro list Tagesspiegel, že Mario Draghi svého vedení Evropské centrální banky zneužívá k zajišťování italských národních zájmů na úkor jiných zemí. Nominaci získal za výrok, že „řecká vláda by již neměla platit státní úředníky a důchodce v eurech, ale v drachmách.

Pokud bychom přijali tabulku vytvořenou německým týdeníkem za věrohodnou, bylo by dvanáctimilionové Bavorsko líhní největšího nebezpečí pro přežití EU. Dokonce nebezpečnějších než politici jako Nikolaus Michaloliakos, šéf řecké extremistické strany Zlatý úsvit nebo rumunský premiér Viktor Ponta, který bojuje pochybnými metodami o moc v zemi. Prý i více ohrožující než zástupci otevřeně rasistické strany Jobbik.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality