Zelená kniha o budoucnosti evropské energetické sítě

10.01.2009
Euroskop

Dne 13. listopadu 2008 přijala Komise zelenou knihu otevírající diskusi o budoucnosti evropské energetické sítě. Zároveň otevřela veřejnou konzultaci trvající do 31. března 2009.

Zelená kniha na cestě k zabezpečené, udržitelné a konkurenceschopné evropské energetické síti (KOM(2008)782)

1. Pozadí

Mezi tradiční priority energetické politiky EU patří udržitelná, konkurenceschopná a zabezpečená energie. V rámci dosahování dalších cílů, např. posilování využití obnovitelné energie, musí však EU urychleně změnit své energetické sítě, které jsou zastaralé či nedostačující. Klíčovou výzvou je dle Komise propojení západu s východem a jihu se severem, především v souvislosti s nedávným rozšířením EU.

Základní platnou legislativou v dané oblasti je rozhodnutí č. 1364/2006 o stanovení hlavních směrů pro transevropské energetické sítě, nařízení č. 680/2007 stanovující obecná pravidla pro poskytování finanční pomoci Společenství v oblasti transevropských dopravních a energetických sítí a nařízení č. 736/96 o sdělení investičních plánů společného zájmu Komisi v oblasti ropy, plynu a elektřiny.

1.1. Závěry Evropské Rady 16. října 2008

Zásadním impulsem bylo zasedání Evropské rady 15.-16. října 2008, které přineslo především tyto závěry:

  • urychlení provádění evropského akčního plánu v oblasti energetické účinnosti a strategického plánu pro energetické technologie, posílení a dokončení kritických infrastruktur, zejména transevropských sítí pro dopravu energií a terminálů zkapalněného zemního plynu;
  • pokračování v diverzifikaci energetických zdrojů;
  • větší transparentnost ohledně toků a zásob a zlepšení výměny informací v této oblasti;
  • vytvoření krizových mechanismů, které umožní čelit dočasným přerušením dodávek;
  • rozvoj vztahů Unie v oblasti energetiky se zeměmi produkujícími energii stejně jako s tranzitními zeměmi.

2. Klíčové obsahové body zelené knihy

2.1. Budoucí priority pro rozvoj evropských sítí

  • Propojení nových členských zemí EU navzájem, stejně jako jejich propojení se starými členskými zeměmi.
  • Zabezpečení dovozu energie. Některá potrubí jsou přetížená nebo potřebují údržbu/rekonstrukci.
  • Harmonizace přístupu ve schvalování a povolování velkých infrastrukturních projektů. Jedná se spíše o výzvu, neboť Komise přiznává, že v oblasti územního plánování nemá EU žádnou pravomoc.

2.2. Nový přístup EU k rozvoji energetických sítí

  • Sítě ENTSO (evropští provozovatelé přenosových soustav) a agentura ACER (agentura pro spolupráci mezi energetickými regulátory) by měly rozšířit svoji dosavadní spolupráci i do oblasti zabezpečení dodávek, výzkumu a inovací a dosažení cílů 20-20-20 (20% snížení emisí skleníkových plynů, 20% podíl obnovitelné energie na spotřebě konečné energie v EU a 20% zvýšení energetické účinnosti do roku 2020).
  • V plynárenském odvětví je hlavním cílem spojování sítí. Výhledovou iniciativou je vybudování nezávislé společnosti, která by spravovala jednotnou síť pro přepravu zemního plynu v celé EU. Postupné sjednocování sítí by za splnění určitých předpokladů posílilo pobídky plynárenských společností k tomu, aby investovaly do projektů nových sítí.
  • V otázce projektů mimo EU je třeba nalézt způsob, jak plně využít dostupné finanční nástroje v souladu s financemi TEN-E (transevropské energetické sítě). Bude třeba především nahradit stávající TEN-E novým nástrojem EU pro energetickou bezpečnost a infrastrukturu. Zelená kniha vyzývá relevantní aktéry, aby se vyjádřili k oblasti působnosti nového nástroje a zvážili, jak by mohl přispět k souladu mezi vnitřními a vnějšími výdaji.
  • Oblastí působnosti TEN-E by měla být celá síť pro přepravu energie, především však zemní plyn a sítě pro přenos elektřiny. Zvážit by se podle Komise mělo, a to naléhavě, rozšíření na ropovody.
  • V rámci usnadnění některých investic by EU měla napříště uvažovat o způsobech navýšení rozpočtu pro TEN-E. Ten na období 2007-2013 tvoří pouze 155 milionů €.

2.3 Výzva k realizaci projektů transevropských sítí

Komise zdůraznila nutnost realizace následujících klíčových projektů transevropských sítí:

  • Plán propojení Pobaltí zabezpečení dodávek pro všechny země hraničící s Baltským mořem.
  • Nový jižní koridor pro přepravu zemního plynu výstavba plynovodu Nabucco.
  • Středomořský energetický okruh – propojení v oblasti fosilních paliv a obnovitelných zdrojů energie.
  • Zkapalněný zemní plyn (LNG) – tato forma plynu je vhodná pro zabezpečování dodávek, protože z trhu se zemním plynem se stává likvidnější globální trh srovnatelný s trhem s ropou. Obecně je cílem také vybudovat dostatečné kapacity pro skladování zemního plynu.
  • Vytvoření severojižního propojení plynárenských a elektrizačních soustav ve střední a jihovýchodní Evropě.
  • Příbřežní rozvodná síť v Severním moři vzájemné propojení vnitrostátních elektrorozvodných sítí v severovýchodní Evropě, což umožní připojení příbřežních větrných elektráren.

3. Očekávaný vývoj

Veřejná konzultace potrvá do 31. března 2009. Do tohoto data Komise vyzývá relevantní aktéry v daném odvětví k předkládání odpovědí na otázky, které shrnují výzvy obsažené v zelené knize. Po uzavření konzultace Komise zaslané diskusní příspěvky vyhodnotí a zveřejní výsledky.

Zelená kniha na cestě k zabezpečené, udržitelné a konkurenceschopné evropské energetické síti (KOM(2008)782)

Připojené dokumenty: SEK(2008)2869

Odpovědné generální ředitelství Komise: Energie a doprava

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality