AKTUALIZACE: Směrnice o povinných zásobách ropy

16.04.2009
Euroskop

Výbor Evropského parlamentu ITRE 2. dubna 2009 schválil zprávu o návrhu směrnice o povinných zásobách ropy.

Návrh směrnice Rady, kterou se členským státům ukládá povinnost udržovat minimální zásoby ropy a/nebo ropných produktů (KOM(2008)775)

1. Legislativní pozadí

Návrh směrnice byl Komisí přijat 13. listopadu 2008. Hlavním cílem je vytvoření jednotného legislativního rámce v oblasti strategických zásob ropy. V souladu s procedurou konzultace byl návrh zaslán Radě a Evropskému parlamentu.

V únoru 2009 proběhlo první projednání návrhu v Radě (TTE). Z dotazníku předsednictví vyplynulo, že členské státy iniciativu Komise vítají. Členské státy sdílejí většinu uvedených cílů, především harmonizaci s normami Mezinárodní agentury pro energii. Jednání však budou muset probíhat v otázkách vytvoření centrálních subjektů pro správu zásob, povinnosti hlásit každý týden stav zásob ropy a zrušení dvoustranných dohod o uskladnění zásob mezi členskými státy nebo obchodními společnostmi.

V Evropském parlamentu byl spis přidělen výboru ITRE, zpravodajem se stal Miloslav Ransdorf (GUE/NGL).

2. Klíčové obsahové body zprávy ITRE

  • Komise by měla zajistit, aby osm členských států, jež nejsou členy Mezinárodní energetické agentury (IEA), bylo rovnocenně zapojeno, pokud jde o rozhodnutí a opatření přijatá Evropskou unií vkonzultaci sagenturou IEA. Jedná se o Bulharsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Kypr, Maltu, Rumunsko a Slovinsko.
  • Vzájmu zmírnění finanční zátěže konečných uživatelů by členské státy měly zajistit užší spolupráci mezi centrálními subjekty pro správu ropných zásob a zřídit regionální subjekty pro jejich správu.
  • Měly by být zavedeny veškeré nezbytné mechanismy, které by členským státům umožňovaly kdykoliv poskytnout Komisi přesné a spolehlivé údaje o úrovních zásob.
  • Členské státy by měly výkazy o komerčních zásobách ropy poskytovat týdně, ovšem pouze za předpokladu, že budou nezbytné pouze minimální úpravy. Vpraxi se totiž ukazuje, že členské státy ne vždy poskytují přesné údaje.
  • Každý členský stát zpracuje podrobný seznam súdaji o skladu, rafinérii nebo skladovacím zařízení, vněmž jsou zásoby ropy umístěny. Uvedeno musí být zároveň množství suroviny, vlastník a typ suroviny.
  • Do 45 dní po ukončení kalendářního roku dodá členský stát Komisi kopii seznamu zásob kposlednímu dni daného roku.

3. Očekávaný vývoj

Zpráva Miloslava Ransdorfa byla výborem ITRE přijata jednomyslně. Nyní o ní bude hlasovat plénum Evropského parlamentu, patrně již na příští schůzi. Rozprava bude probíhat 21. dubna 2009. Stanovisko parlamentu je v důsledku dané legislativní procedury nezávazné, Rada však bez jeho existence nemůže rozhodnout.

Návrh Směrnice Rady, kterou se členským státům ukládá povinnost udržovat minimální zásoby ropy a/nebo ropných produktů (KOM(2008)775)

Připojené dokumenty: SEK(2008)2858, SEK(2008)2859

Právní báze: čl. 100 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: konzultace

Odpovědné generální ředitelství Komise: Energie a doprava

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ITRE (zpravodaj Miloslav Ransdorf, Česká republika, GUE/NGL)

Odpovědná formace Rady: TTE

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality