Energie v říjnu 2010

04.11.2010
Euroskop

Komise i EP se připravují na novou energetickou strategii EU pro období 2011-2020

Komise i EP se připravují na novou energetickou strategii EU pro období 2011-2020

Návrh zprávy Směrem k nové energetické strategii pro Evropu 2011-2020 (2010/2108(INI))

Výbor ITRE přijal 26. 10. 2010 ve znění pozměňovacích návrhů návrh zprávy Leny Kolarské-Bobińské s názvem „Směrem k nové energetické strategii pro Evropu 2011-2020. Jednalo se o vlastní iniciativu EP pokoušející se reflektovat paralelně probíhající přípravu nové energetické strategie EU pro období 2011-2020 ze strany Komise.

Pozadí

V květnu 2010 Komise zahájila veřejnou konzultaci týkající se nového energetického akčního plánu EU. Konzultace byla ukončena v červenci 2010. Zveřejnění priorit nové energetické strategie pro Evropu pro období do roku 2020 ze strany Komise se očekává v listopadu 2010 (více v příspěvku „Komise připravuje novou energetickou strategii pro Evropu).

Nová energetická strategie by podle dokumentu vydaného Komisí v květnu 2010 měla být ještě více zaměřena na úspory související s energetickou účinností (cílem by mělo být dosáhnout touto cestou do roku 2020 na úrovni EU 20 % úspor energie). Důležitou kapitolou je i implementace již existující legislativy v oblasti liberalizace trhů s energiemi.

Dalšími prioritami by měly být technologie a inovace zajišťující řešení energetických problémů za přijatelnou cenu. Náleží sem i implementace specifických iniciativ pro rozvoj větrné a solární energie, bioenergetiky a kontroverzní technologie CCS, ale i další výzkum jádra či modernizace rozvodných sítí. Mezi prioritami by neměla chybět ani energetická bezpečnost (Komise chce věnovat větší pozornost „zranitelným spotřebitelům, posilovat solidaritu a spolupráci v rámci energetické politiky EU), bezpečnost energetických zdrojů (nová opatření týkající se těžby ropy a plynu v mořích a potenciálně i bezpečnosti jaderné energetiky) a vnější dimenze energetické politiky EU ve smyslu posílení mezinárodních vazeb zejména se sousedními státy.

Klíčové body a stav projednávání

Návrh zprávy s názvem „Směrem k nové energetické strategii pro Evropu 2011-2020 zdůrazňuje v kontextu debaty o nové energetické strategii především potřebu řádné implementace již existující legislativy. Velký důraz klade na zlepšování transevropských energetických sítí i účinné propojení na regionální úrovni (ve středomořské a především baltské oblasti) a podporu vytváření zásob energetických zdrojů.

Zajímavými konkrétními prvky, které zpráva obsahuje a na nichž chce založit další dialog mezi EP a Komisí, jsou i rozvoj projektu jižního koridoru jako alternativní cesty pro dodávky plynu do EU či ambiciózního projektu využívání solární energie v jižním Středomoří. Důležité místo má ale i energetická účinnost, opět v souvislosti s implementací existující legislativy a realizací schválených projektů.

Zpráva reflektuje i některé priority, které polští zástupci (autorka zprávy je Polka) dlouhodoběji akcentují v otázkách energetické politiky EU a které odrážejí jak vlastní potřebu modernizovat energetické přenosové sítě a přeshraniční propojení infrastruktury, tak i dlouhodobý důraz na otázku zabezpečení dodávek energetických zdrojů a jejich skladování.

Předpokládaný další vývoj

Přijetí vlastní iniciativy ve výboru umožňuje iniciovat hlasování o usnesení na plénu. EP by tak mohl efektivněji zasáhnout do debaty o nové energetické strategii, která bude probíhat především mezi Komisí a Radou, respektive Evropskou radou. Finální prezentace priorit pro novou energetickou strategii EU ze strany Komise se očekává 17. 11. 2010. Počátkem roku 2011 se očekává prezentace akčního plánu o energetické účinnosti a následovat mají konkrétní návrhy v této oblasti.

Na počátek února 2011 je plánován speciální summit věnovaný energetice a v březnu 2011 by měla Evropská rada novou strategii schválit. Energetika bude jedním z hlavních témat agendy EU i v roce 2011.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality