Krize eurozóny může strhnout i Česko

04.11.2011
Euroskop

Řešení dluhové krize eurozóny je zásadním zájmem České republiky, shodli se účastníci každoročního sympozia k zahraniční politice ČR. Evropské unii podle nich hrozí i to, že důsledkem řešení dluhové krize se sedmadvacítka rozdělí na úzké jádro platící eurem a zbylé země.

„V případě rozpadu eurozóny postihne ekonomický pokles a růst nezaměstnanosti celou Evropu, i Česko, tvrdí německý ekonom Jürgen Matthes. Proto je podle něj důležité zdůrazňovat hodnotu evropské integrace v dlouhodobé perspektivě, nejen z hlediska krátkodobých ekonomických zisků.

Rozpad eurozóny by byl pro Česko drahý i podle ekonoma Pavla Mertlíka. Český příspěvek ke stabilitě Evropy by podle něj mělo být udržení vlastních veřejných financí v dobrém stavu a posílení konkurenceschopnosti. Tu považuje za klíčovou slabinu Evropy. V zájmu ČR je podle něj i zabránění odsunutí země na periferii.

Rozdělí se Evropa?

Podle obou ekonomů je ze všech scénářů budoucího vývoje nejpravděpodobnější vznik konfederace v Evropě. Tímto směrem míří mimo jiné nová legislativa zavádějící tvrdší postihy rozpočtové nezodpovědnosti, stejně jako návrhy na změnu primárního práva.

Pokud jako důsledek tohoto procesu dojde k rozdělení Evropy, bude to nepříznivé pro Česko, ale i pro Německo. Největší evropská země se proto podle Matthese snaží „držet nečleny eurozóny ve hře. Berlín nutně potřebuje pro prosazení svých návrhů partnery, kterými v mnoha otázkách jsou i země, které neplatí eurem. „Je to v době krize vůdčí síla, ale ne hegemon, vyjádřil se o Německu Vladimír Handl z Ústavu mezinárodních vztahů.

Země bez eura jdou vlastními cestami

Politolog Matts Braun poukazuje na to, že země mimo měnovou unii netvoří jednotnou skupinu. Většina „nových členských zemí směřuje k přijetí eura, nebo to alespoň deklaruje. Pouze v Česku a Maďarsku jsou politické elity ke vstupu do měnové unie zdrženlivé. Mezi „starými členskými zeměmi jsou zase v odlišném postavení Velká Británie a Švédsko, které v blízké budoucnosti euro nepřijmou a Dánsko, jehož měna je na euro pevně navázána.

Podle Handla by se Česko mělo inspirovat polským přístupem. Polské politiky deklaratorní vyjádření podpory opatřením k stabilizaci eurozóny nic nestojí a přitom posílí pozici politiků, kteří bojují s dluhovou krizí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek