Generální tajemník OECD: Podporujeme vládní reformy ČR

15.12.2011
Vláda ČR

Generální tajemník OECD Ángel Gurría podpořil reformní úsilí koaliční vlády premiéra Petra Nečase. Během své návštěvy České republiky předal předsedovi vlády Ekonomický přehled České republiky za rok 2011. OECD ve svých analýzách pravidelně hodnotí stav národních ekonomik, analyzuje vládní hospodářskou politiku a nabízí doporučení pro další reformy.

Posilujte konkurenceschopnost

OECD doporučuje české vládě, aby dál pokračovala ve svých reformách. Jde zejména o snahu posílit konkurenceschopnost a dlouhodobý růst. Organizace chválí také dosavadní cíle vlády zlepšit podnikatelské prostředí, posílit systém vzdělávání, podpořit inovace a reformovat důchodový, sociální a zdravotní systém.

Vítá zejména Strategii konkurenceschopnosti, kterou nedávno schválila vláda. Dokument reaguje na současnou situaci a nabízí komplexní přístup ke strukturálním reformám. Podle Ángela Gurríi pomůže České republice také při přechodu k inovativní ekonomice založené na úsporách energie. Snad nám dovolíte si ji vypůjčit, abychom mohli radit jiným zemím, uvedl generální tajemník na tiskové konferenci.

Zvýšení ratingu ČR prospívá

Ángel Gurría ocenil nedávné zvýšení ratingu České republiky. Dnes se to počítá dvakrát. Jdete nahoru a jdete správnou cestou, uvedl generální tajemník. Upozornil také, že toto zvýšení způsobilo lepší zpřístupnění tuzemského trhu. Všichni si toho všímají. Trhy jdou dolů a vaše hodnocení nahoru. I tyto vlivy se přenášejí a je třeba je brát v úvahu,dodal.

Zpráva zároveň varuje před zpomalováním oživení české ekonomiky kvůli vysokému podílu exportu v domácím hospodářství. Organizace právě z toho důvodu doporučuje co nejrychlejší zavedení reforem, které mají přispět nejen k ekonomickému růstu, ale i zvýšit odolnost vůči ekonomickým turbulencím.

Česká republika jakožto malá, otevřená, silně integrovaná s ekonomikami EU, je velmi citlivá na rizika zpomalení globálního ekonomického růstu a zejména na rizika spojená s aktuálním vývojem v EU a dluhovou krizí v eurozóně. To vše se promítá do vývoje fiskální pozice a rozpočtová konsolidace se tak stává naší hlavní výzvou, řekl český premiér Petr Nečas.

Schodek rozpočtu i při poklesu ekonomiky stále klesá

Deficit státního rozpočtu by bez konsolidace veřejných financí neklesl pod pět procent hrubého domácího produktu, uvádí zpráva OECD s tím, že by navíc došlo ke zhoršení dynamiky dluhu. Schodek českého veřejného rozpočtu byl v roce 2010 nakonec ještě nižší než předpovídaly odhady, a to 4,8 % HDP. České republice se podařilo snížit náklady na dluhovou službu a administrativní výdaje.

Díky vládním opatřením by se letos měl schodek ustálit na 3,7 % HDP. V roce 2012 by mělo dojít k dalšímu poklesu na 3,4 % HDP, a to i při očekávaném snížení tempa růstu hrubého domácího produktu na 1,6 %.

OECD schvaluje důchodovou reformu

Důchodový systém dobře chrání před chudobou v důchodovém věku, není však příliš diverzifikovaný. Zavedení nového dobrovolného příspěvkově definovaného pilíře, je krok správným směrem, uvádí OECD.

Organizace vyzdvihuje také zvýšení věku odchodu do starobního důchodu. Zásadně totiž vylepšuje udržitelnost systému a posiluje vazbu mezi dávkami a odvody. Zvyšování důchodového věku navíc zachová konstantní očekávanou střední délku dožití při odchodu do důchodu na úrovni dvaceti let i po roce 2030, říká zpráva.

Systém zdravotnictví je funkční

Také systém zdravotnictví v Česku hodnotí organizace vcelku pozitivně. Je podle ní funkční, přesto je zde ale prostor pro další zlepšování. Kritizuje například nadbytečné kapacity nemocničních lůžek, které by bylo vhodné snížit. Efektivitu poskytování zdravotní péče má zvýšit také nový úhradový systém DRG či digitalizace dokumentace pacientů.

Hlavní závěry a doporučení OECD

Autor: Vláda ČR a Euroskop

Sdílet tento příspěvek