CVVM: Plán sjednotit Evropu nemá podle většiny Čechů budoucnost

02.05.2012
čtk

Projekt sjednocené Evropy nemá podle více než poloviny Čechů budoucnost. Vyplývá to z dubnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), jehož výsledky má ČTK k dispozici. Většina lidí je také proti posilování integrace zemí Evropské unie.

Pouze třetina obyvatel České republiky se domnívá, že sjednocení evropských zemí má budoucnost. Přesně 52 procent účastníků průzkumu naopak v jednotnou Evropu nevěří.

Řada Čechů je také proti posilování snah o sjednocení zemí EU. Dvě pětiny dotázaných by zachovaly současnou úroveň integrace a 23 procent lidí by ji dokonce oslabilo. Pouze necelá pětina účastníků průzkumu by integraci posílila. Podobně se lidé vyjadřovali i k míře zapojení ČR v rámci EU. Jen 22 procent dotázaných by zapojení Česka posílilo, 24 procent naopak oslabilo a 41 procent lidí by zachovalo stávající míru zapojení ČR v Unii.

CVVM provádělo průzkum v období od 2. do 9. dubna. Zúčastnilo se jej 1048 obyvatel ČR ve věku nad 15 let. Další dubnový průzkum CVVM, jehož výsledky byly zveřejněny v pátek, ukázal, že důvěra Čechů v Evropskou unii i její instituce a představitele soustavně klesá. Unii nyní důvěřuje 40 procent obyvatel ČR, což je nejméně od roku 2003.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek