Svaz měst a obcí: Dotace EU na infrastrukturu po roce 2020 skončí

22.11.2017
Euroskop, čtk

Evropská podpora výstavby vodohospodářské infrastruktury, místních komunikací a cyklostezek ve městech a obcích ČR po roce 2020 skončí, varuje výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR Pavel Drahovzal. Na dotace na tvrdé infrastrukturní projekty by mohly obce dosáhnout jen v omezené míře, dotace budou mít integrační charakter a budou spojovat víc témat, řekl Drahovzal ČTK. Dodal, že SMO bude chtít, aby po roce 2021 vznikl systém národních dotačních titulů provázaný mezi ministerstvy.

Evropská komise předloží na jaře návrh příštího víceletého finančního rámce na roky 2021 až 2027.

„Evropská komise je (dotační témata) teď naznačila a směřuje je spíše do měkkých oblastí jako je konkurenceschopnost, vzdělávání, výzkum a migrace,“ uvedl Drahovzal. Svaz podle něj proto také připravil analýzu potřeb měst a obcí, představí ji 5. prosince v Praze.

„Podle ní bude koncipována pozice svazu k přípravě (sedmiletého) programového období EU od 2021. Už nyní se začíná vyjednávat o tom, kam a na co půjdou peníze z EU,“ řekl Drahovzal. Podle něj lze říct, že budou směřovat na projekty, které pomohou konkurenceschopnosti, vzdělávání, výzkumu a migraci. Česká republika, stejně jako města a obce musí proto chystat projekty právě v těchto oblastech.

Analýza potřeb měst a obcí je podle Drahovzala nadčasová a nenavázaná na dotace EU. „Co by nám nedokázala financovat EU, tak budeme logicky požadovat po státu,“ uvedl. Po roce 2021 musí podle SMO vzniknout systém národních dotačních titulů, který bude provázaný mezi ministerstvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek