CVVM: Počet lidí spokojených s členstvím v EU klesá

27.04.2007
Podle výsledků průzkumu veřejného mínění roste počet odpůrců přijetí eura a klesá počet lidí, kteří jsou spokojeni s členstvím v Evropské unii.

Spokojenost s členstvím České republiky v EU klesá; zatímco v loni v dubnu bylo s členstvím spokojeno 36 procent lidí, tento měsíc 32 procent. Od roku 2005 to je nejméně, uvedl nový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Navíc také stoupá počet lidí nespokojených se členstvím. Nyní tento názor vyjádřilo 27 procent dotázaných, což je za poslední dva roky nejvíce.

Pouze tři z deseti českých občanů jsou hrdí na to, že jsou občany Evropské unie. Více než třetina obyvatel České republiky není na své evropské občanství příliš hrdá a čtvrtina dotázaných dokonce uvedla, že není hrdá vůbec. Hrdost na to, že jsou občany Evropské unie, pociťuje v současnosti méně českých občanů než v letech 2005 a 2006.

V otázce přijetí jednotné evropské měny podíl odpůrců plynule roste, zatímco podíl zastánců naopak spíše klesá). Poprvé od roku 2001, kdy byli respondenti na souhlas či nesouhlas s přijetím eura dotázáni poprvé, převážil podíl respondentů nesouhlasících s přijetím eura nad podílem souhlasících.

Autor: Jan Černý

Sdílet tento příspěvek