Velká Británie nechce imigranty z EU

27.10.2014
ČTK

Nová britská pravidla pro přistěhovalectví by mohla zahrnovat i omezení týkající se počtu pracovníků směřujících z ostatních zemí EU do Velké Británie. Britský premiér David Cameron tak čelí mj. vnitrostátní konkurenci ze strany euroskeptického UKIPu Nigela Farage.

„Nemůžeme jen říkat, že to platí 50 let a není možné to nikdy změnit. Věci se v Evropě změnily. Zvláště uvažujeme o počtech. Je správné povolovat velkému počtu (lidí) přicházet do jednotlivých sektorů, zvláště do některých oblastí země bez jakéhokoli omezení?“ uvedl britský ministr dopravy Michael Fallon.

Cameron uvedl, že přistěhovalecké právo bude významnou položkou při jednání o britském setrvání v EU. Britský premiér je pod tlakem protipřistěhovalecké strany UKIP a svoje záměry v imigrační politice zřejmě představí ještě před doplňovacími volbami, které se konají 20. listopadu. Cameron argumentuje tím, že ze EU do Británie od března 2013 do března 2014 na 131.000 pracovníků, a to bylo o 95.000 více než v předchozích 12 měsících. Jedna z největších lobbistických skupin v zemi- Konfederace britského průmyslu- uvedla, že volný pohyb pracovních sil v EU je pro unijní trh jednou z jeho podstatných součástí. Odpůrci omezení imigrace říkají, že přistěhovalci na daních zaplatí více, než dostanou na dávkách.

„V některých oblastech, zejména na východním pobřeží, se města cítí být obklíčena velkým počtem zahraničních dělníků a lidí žádajících podporu. Je naprosto správné, že se o to chceme postarat,“ dodal konzervativní ministr. Proti omezení svobody pracovních sil v EU je jak německá kancléřka Angela Merkelová, což potvrdila britskému listu The Times, tak dosluhující předseda Komise José Manuel Barroso, který Británii řekl, že její záměry by nejspíš znamenala porušení práv EU.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek