Velká Británie zažívá rekordní odliv evropských pracovníků

14.11.2018
Euroskop, čtk

Británie v letošním třetím čtvrtletí zažila rekordní odliv pracovníků pocházejících z ostatních členských zemí Evropské unie. Britský statistický úřad včera oznámil, že počet těchto pracovníků v Británii se ve čtvrtletí meziročně snížil o 132.000 na 2,25 milionu. To představuje nejvýraznější meziroční pokles ve srovnatelných záznamech sahajících do roku 1997, napsala agentura AP.

Británie hodlá v březnu příštího roku Evropskou unii opustit. „Prudký pokles počtu pracovníků pocházejících z ostatních členských zemí EU během posledního roku ukazuje, že britský trh práce se již před brexitem mění,“ uvedl analytik Stephen Clark ze společnosti Resolution Foundation.

„Firmy, které zaměstnávají velký podíl migrantů, nyní musejí uvažovat o tom, jak se přizpůsobit prostředí s nižší migrací,“ dodal.

Přání kontrolovat migraci do Británie bylo jedním z hlavních faktorů stojících za schválením odchodu země z Evropské unie v předloňském referendu. Výsledek referenda vedl k oslabení libry, což snížilo atraktivitu Británie z hlediska zahraničních pracovníků, a zároveň vyvolal nejistotu ohledně budoucího postavení pracovníků z EU v Británii, upozorňuje agentura AP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek