Korupční aféra v Evropském parlamentu

06.04.2011
čtk

Rumunsko požádalo předsedu Evropského parlamentu Jerzyho Buzka o zrušení parlamentní imunity europoslance Adriana Severina, který je podezřelý z korupce.

Rumunská protikorupční prokuratura zahájila 21. března vyšetřování Severina poté, co britský list The Sunday Times zveřejnil videonahrávky, podle nichž Severin a dva další europoslanci slíbili novinářům vydávajícím se za lobbisty, že jim za vysoké částky pomohou prosazovat jejich zájmy.

Poslancům se slibovali odměny za jejich pomoc ve výši 12.000 až 100.000 eur. Falešní lobbisti podle listu takto oslovili na 60 europoslanců. Nabídku peněz výměnou za prosazování změn v návrzích unijních zákonů od fiktivních lobbistů přijali kromě Severina bývalý rakouský ministr vnitra Ernst Strasser a bývalý slovinský ministr zahraničí Zoran Thaler.

Strasser a Thaler už na poslanecká křesla rezignovali. Severin to odmítá, opustil pouze sociálnědemokratickou stranu. Zachoval si tedy svůj evropský mandát, což mu zaručuje parlamentní imunitu.

Jeho postoj vyvolal ostrou kritiku v Rumunsku, a to jak v tisku, tak i mezi politiky a nevládními organizacemi bojujícími proti korupci. Evropský parlament zahájil svoje vnitřní vyšetřování a slíbil, že z této aféry vyvodí důsledky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek