Američané preferují Asii před Evropou

15.09.2011
Euroskop

Zatímco v roce 2009 se 48 % Američanů domnívalo, že vztahy mezi EU a USA by se měly upevnit, letos se k tomuto názoru v průzkumu vedeném organizací German Marshall Fund přihlásilo jen 33 % dotázaných.

Více než polovina Američanů (51 %) považuje Čínu, Japonsko a Jižní Koreu za důležitější pro národní zájmy než evropské země (38 %). Ještě v roce 2004 byl postoj Američanů opačný – 54 % považovalo za důležitější Evropu než Asii (29 %).

„Evropané by zvláště neměli ignorovat skutečnost, že výrazná většina Američanů mladších než 45 let považuje Asii za důležitější než Evropu, okomentoval výsledky výzkumník German Marshall Fund Bruce Stokes. Generace proevropských Američanů podle něj postupně odchází ze scény.

Republikáni jsou méně „proevropští

Současně se rozevírají nůžky mezi voliči republikánů a demokratů. Většina republikánů (57 %) věří, že USA by měly zaujmout nezávislejší postoj na Evropě. Stejný názor hájilo v roce 2009 jen 35 % republikánských voličů. Naopak většina demokratů (42 %) stále podporuje pevnější vazby na Evropu.

Podobné rozdělení se projevuje i ve vztahu k NATO, které tvoří základ transatlantické bezpečnostní struktury. Šest z deseti Američanů sice vidí v NATO základní kámen americké bezpečnosti, ale stejný názor sdílí jen těsná polovina republikánů (51 %).

Zajímavé je, že i ve vztahu k Asii se liší postoje republikánů a demokratů, tentokrát ale opačně. Většina demokratických voličů (54 %) považuje Asii za důležitější pro národní zájmy než Evropu. Více republikánských voličů (47 %) považuje Evropu stále za důležitější než Asii. Pravděpodobně je to dáno tím, že 72 % z nich vidí v Číně ekonomické nebezpečí pro USA, domnívá se Stokes.

„Američtí občané se jasně odchylují pryč od Evropy. Dlouhodobé dopady tohoto posunu amerického veřejného mínění na transatlantické vztahy by neměly být podceněny, obzvláště pokud republikáni v roce 2013 zvítězí v prezidentských volbách, varuje Stokes.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek