ECB poskytne bankám 489 miliard eur

21.12.2011
Euroskop

Zájem o tříleté úvěry z Evropské centrální banky (ECB) mezi bankovními domy předčil očekávání. Celkem 523 bank požádalo o půjčky ve výši 489 miliard eur. Pomocí úvěrů v neomezené výši na dobu tří let ECB usiluje podpořit finanční systém, v kterém kvůli rostoucí nedůvěře hrozilo zamrznutí úvěrového trhu.

Celkové množství úvěrů výrazně překročilo očekávanou výši 310 miliard eur. Je to nejvyšší suma, jakou kdy ECB jednorázově napumpovala do finančního sektoru. Přesáhla i akci z roku 2009, kdy banka poskytla finančním ústavům oslabeným dopady krize jednoleté půjčky v celkové výši 450 miliard eur.

Banky si nyní mohou od ECB půjčit za velmi výhodných podmínek. Půjčky jsou úročeny hlavní úrokovou mírou Evropské centrální banky, která v současnosti dosahuje pouhé 1 procento. Většina bank si půjčuje na trzích finance za úroky o 3 procenta vyšší. Navíc banky mohou splatit úvěr již po prvním roce.

Trh nezamrzne, dluhová krize ale potrvá

Evropští finančníci získali naději, že velmi levné dlouhodobé úvěry povzbudí vzájemnou důvěru na mezibankovním trhu a zamezí zamrznutí úvěrování. „Likvidita na bankovním systému výrazně vzrostla, komentovala výsledky akce ECB pro agenturu Reuters Annalisa Piazzová ze společnosti Newedge Strategy. Z tohoto hlediska podle ní lze považovat akci za úspěšnou. Zájem o likviditu podle Piazzové měly především banky ze států postižených dluhovou krizí.

Zamrznutí úvěrového trhu akce ECB asi předejde. Je ale méně pravděpodobné, že se jí podaří snížit napětí na trzích se státními dluhopisy, jak naznačoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Banky podle něj budou levně získané peníze investovat do státních dluhopisů, které přinášejí mnohonásobně vyšší výnosy.

Analytici jsou oproti Sarkozymu skeptičtější. Banky podle mnohých z nich nezvýší svou expozici vůči státům postiženým krizí, protože je od toho odrazují pravidla stanovená Evropským bankovním úřadem EBA. Ekonomové tvrdí, že mnohem více by k řešení krize eurozóny pomohly přímé nákupy státních dluhopisů Evropskou centrální bankou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek