Drábová: Žijeme v „postfukušimské“ době

03.02.2012
Euroskop

Nehoda jaderného reaktoru ve Fukušimě podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové znamenala zásadní mezník, který jasně rozdělil vztah k jaderné energetice na dobu „předfukušimskou“ a „postfukušimskou“. Ve světle zjištění vyplývajících z této události podle ní budou muset experti přehodnotit různé aspekty jaderné bezpečnosti. Uvedla to ve čtvrtek na Pražském evropském energetickém fóru.

Pouhé čtyři dny po havárii ve Fukušimě Evropská komise začala mluvit o „jaderné apokalypse a krátce na to Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger prohlásil, že jaderné elektrárny v EU budou muset projít zátěžovými testy na přezkoumání jejich bezpečnosti. Podle Drábové tato hektická reakce „nebyla vždy pro dobro věci.

Nyní je EU ve fázi posuzování národních zpráv vzešlých ze zátěžových testů. V červnu 2012 Evropská komise navrhne, jak by měla EU na události v japonské Fukušimě reagovat. Z českých testů vyšel závěr, že v naší jaderné energetice neexistuje žádná významná bezpečnostní díra, řekla Drábová.

Expertka na jadernou bezpečnost zároveň varovala před přehnanými očekáváními ohledně výsledků testů. „Proces (zátěžových testů) se vymyká standardním postupům pro hodnocení jaderné bezpečnosti, a tomu budou odpovídat i výsledky, řekla Drábová.

Po vyhlášení výsledků testů proto podle ní bude muset následovat dlouholetá pečlivá práce, která přehodnotí různé aspekty jaderné bezpečnosti ve světle poznatků z havárie ve Fukušimi.

Budoucnost jaderné energie podle Drábové nicméně závisí do značné míry na její akceptaci veřejností. Pokud jí lidé nebudou důvěřovat, dlouhodobě nepřežije, i kdyby byla technicky naprosto bezchybná a ekonomicky snášela zlaté vejce, zakončila Drábová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek