Vláda podpoří rozšiřování EU na Balkán


Lucie Priknerová, Euroskop, 19.2. 2014

Vybíráme další „evropskou“ část programového prohlášení, se kterým vláda 18. února získala důvěru. Vláda ČR uvádí, že chce klást důraz především na větší účinnost a propojení Společné zahraniční a bezpečnostní politiky, posilování Východního partnerství a rozšiřování Evropské unie, zejména o státy západního Balkánu po splnění podmínek ze strany kandidátských zemí. K tomuto tématu jsme tento týden publikovali i rozhovor s makedonským velvyslancem.

Vláda se chce zaměřit na posílení spolupráce EU se třetími zeměmi v konkrétních regionech a na samotné rozšiřování Unie. Česká republika dlouhodobě podporuje program Východního partnerství, který vzniknul v roce 2009. Ten má za úkol rozvíjet vztahy mezi EU a Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldávií a Ukrajinou. V rámci multilaterálních jednání EU země zahrnuté do programu posilují vzájemnou spolupráci např. v agendě energetické bezpečnosti nebo hospodářské integrace, zatímco bilaterálně tyto státy jednají např. o Asociačních dohodách nebo o zónách volného obchodu. ČR podporovalo Východní partnerství v době svého předsednictví v Radě EU v roce 2009 a hostilo v Praze 7. května úvodní summit. ČR se také zapojila do projektu určeného pro rozvoj východní Evropy – Partnerství pro energetickou účinnost a životní prostředí.

Podle Ministerstva zahraničí je významnou platformou pro postup v agendě Východního partnerství mj. Visegrádská čtyřka. Současná vláda chce působení České republiky ve V4 nadále podporovat a rozvíjet. V roce 2011 se Česko spolu s ostatními státy V4 v otázkách jednání s východními sousedy postavilo za přístup diferenciace a „more for more“, který odměňuje státy ochotné přistoupit na politické reformy a postupovat rychleji při vzájemné spolupráci. To se týká zemí i mimo Východní partnerství např. v roce 2011 navýšila EU svoji pomoc Tunisku z 80 na 160 milionů eur. Státy V4 naopak kritizovaly vývoj v Bělorusku a apelovaly na větší podporu tamní občanské společnosti a vytváření nátlaku na běloruský režim, aby propustil politické vězně. K ukrajinským protestům z přelomu let 2013-2014 proti vládě prezidenta Viktora Janukoviče vydala „čtyřka“ společné prohlášení, kde vyzývala všechny strany k zastavení násilí.

Rozšiřování EU na západní Balkán

Již během českého předsednictví v roce 2009 Praha podporovala rozšíření Evropské unie o Chorvatsko, které se nakonec stalo členem 1. července 2013. Srbsko podalo přihlášku do EU v roce 2009, letos v lednu začaly přístupové rozhovory, které by podle premiéra Ivicy Dačiče mohly skončit v roce 2018. Vstup do Unie bude také důležitým tématem pro nadcházející parlamentní volby v březnu 2014. Hlasitým odpůrcem začlenění do EU je Demokratická strana Srbska. Její předseda Vojislav Koštunica dokonce hovoří o srbském rozhodnutí, zda zůstat svobodnou zemí, nebo se stát loutkovým státem Evropské unie. Černá Hora začala přístupové rozhovory už v červnu 2012 a prošla s evropskými vyjednávači všemi přístupovými kapitolami.

Podle studie European Policy Centre existuje na západním Balkáně výrazná nerovnost mezi dvěma skupinami států vedoucí k tomu, že rozšíření EU v této oblasti se zřejmě bude odehrávat ve dvou vlnách. Černá Hora, Srbsko a Albánie už totiž řeší konkrétní úkoly spjaté se vstupem do Unie, zatímco Kosovo a Bosna a Hercegovina takové úrovně jednání s EU nedosáhly stejně jako Makedonie, která má spory s Řeckem.

Vojenské mise EU s českou účastí

Programové prohlášení se také zabývá českou účastí na vojenských misích EU: „Vláda bude dále podporovat přiměřené zapojení České republiky do misí a operací Společné bezpečnostní a obranné politiky,“ uvádí se v dokumentu. Společnou akci v rámci EU může navrhnout evropská „ministryně zahraničí“ Catherine Ashtonová nebo kterýkoliv členský stát, na celounijní úrovni ji schvaluje Rada. O vyslání vlastních vojáků musí rozhodnout také konkrétní členský stát, v případě ČR jde o souhlas obou komor Parlamentu nadpoloviční většinou.

Česká armáda už se v projektu evropské vojenské spolupráce angažuje a v současnosti působí v rámci tzv. battlegroup zemí Visegrádské čtyřky, které čítá 3000 vojáků z toho 800 Čechů. ČR má přispívat zejména svými logistickými kapacitami a medicínským zázemím. Předtím byla ČR od roku 2012 v jedné bojové skupině s Německem, Rakouskem, Chorvatskem, Irskem a Makedonií. Tehdy šlo o zapojení 350 Čechů v rámci jednotky o síle 2800 vojáků. Koncept battlegroups se začal formovat v letech 2003-2004 na základě projektu Francie, Německa a Velké Británie. Armádní jednotky vedené EU ještě nikdy v historii nasazeny nebyly.

Autor: Lucie Priknerová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality