Barroso: ČR „resetovala“ vztahy s EU


Marie Bydžovská, Euroskop, 20. února 2014

Premiér Bohuslav Sobotka se v Bruselu setkal s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem. Jednali spolu o evropské politice nové české vlády, přistoupení k fiskálnímu paktu či problémech při čerpání evropských fondů. Návštěva centra EU se odehrává jen dva dny po té, co nová česká vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny. Premiérova cesta má mimo jiné symbolicky demonstrovat změnu českého přístupu k EU, kterou chystá jeho koaliční kabinet.

„Návštěva premiéra Sobotky znamená nový začátek. Jeho vláda resetovala vztahy s EU na mnoha frontách. Česká republika chce hrát roli aktivního a konstruktivního člena naší evropské rodiny,“ přivítal předseda Evropské komise José Manuel Barroso českého premiéra. Vyzdvihnul především rozhodnutí české vlády přistoupil k tzv. fiskálnímu paktu.

Fiskální pakt do dvou měsíců

Česká vláda plánuje přistoupit k paktu, tedy domluvě 25 zemí EU o odpovědné rozpočtové politice a koordinaci hospodářských politik, do dvou měsíců. Poté bude zahájena ratifikace dokumentu v obou parlamentních komorách. ČR a Británie byly jediné dvě země EU, které se k této dohodě v březnu 2012 nepřidaly.

„Rozhodnutí přistoupit k fiskálnímu paktu vnímám jako reálný krok naší přípravy na přijetí společné evropské měny. Bez něj bychom ji těžko mohli přijmout,“ vyjádřil se Sobotka. V současnosti připravuje předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier stanovisko, které se vyjádří ke způsobu, jakým by měl být dokument ratifikován. Zatím je nejasné, jaké kvórum je pro přijetí paktu na půdě Poslanecké sněmovny a Senátu zapotřebí.

3 podmínky pro řešení problémů s fondy EU

Důležitým tématem schůzky s Barrosem bylo také čerpání prostředků z evropských fondů. Evropská komise má nyní vůči ČR v této oblasti tři požadavky na zlepšení legislativního prostředí – zajištění stability státní správy prostřednictvím platné legislativy, vyřešení potíží s posuzováním dopadů na životní prostředí (EIA) a zlepšení regulace v oblasti vodárenství.

Sobotka zdůraznil, že ČR bude i v příštím sedmiletém období (do roku 2020) čistým příjemcem prostředků z evropského rozpočtu. Chce proto zajistit, aby tyto finance byly použity „ve prospěch hospodářského růstu, zaměstnanosti a konkurenceschopnosti“.

Premiér taktéž podotkl, že Praha se nejen účastní jednání o vytvoření bankovní unie a podporuje co nejrychlejší dosažení shody, ale ani nevylučuje, že se ČR k výsledné dohodě připojí. Zatím jsou k této otázce zpracovávány expertní analýzy.

Jak přiblížit Evropu lidem?

Následně se český premiér setkal s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, který ocenil rozhodnutí odstoupit od požadavku na připojení k interpretačnímu protokolu k Listině základních práv, na čemž se včera usnesl vládní kabinet. Evropský parlament již dříve ratifikaci tzv. české výjimky nedoporučil.

Tématem rozhovorů byla i potřeba obnovit důvěru občanů vůči Evropě, a to pomocí změny rozhodovacích pravidel. „Rozhodnutí by měla být přijímána co nejblíže občanům,“ vyjádřil se předseda europarlamentu na podporu posilování tzv. principu subsidiarity. Sobotka upřesnil, že by se mohlo jednat například o zjednodušení podmínek pro čerpání prostředků z EU a posílení rozhodování o nich na národní úrovni.

Autor: Euroskop, zpravodajka v Bruselu

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality