Merkelová a Sobotka jednali o EU


Petr Zenkner, Euroskop, 14.3. 2014

Německá kancléřka Angela Merkelová uvítala proevropské zaměření nové české vlády. Merkelová po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou řekla, že změna přístupu Prahy k Evropské unii je dobrá zpráva, která umožní lepší spolupráci s Berlínem. Sobotka na tiskové konferenci uvedl, že jeho kabinet chce Česko zasadit do jádra evropské integrace.

Spolupráce s Německem

Merkelová uvítala rozhodnutí české vlády připojit se k fiskálnímu paktu. Ten je dohodou většiny zemí EU o odpovědné rozpočtové politice. Má přispět k větší stabilitě eurozóny v případě dalších hospodářských krizí. Český podpis bude mít symbolický charakter, opatření paktu by se na Česko měla podle vlády vztahovat až ve chvíli, kdy země zavede euro.

Při večerní diskuzi v Nadaci Friedricha Eberta Sobotka řekl, že harmonogram přijetí eura bude možné stanovit teprve poté, co se vládní koalice shodne na vývoji státního rozpočtu. Pouze rozhodnutí vlády ale podle něj nestačí.

„Ten boj o euro se nemůže vybojovat jenom ve vládní koalici nebo jenom v parlamentu v České republice, ale musí se vybojovat v myslích lidí v naší zemi. Vláda musí získat pro myšlenku hlubší integrace a přijetí společné evropské měny mnohem širší podporu veřejnosti, než je tomu dnes,“ řekl Sobotka. Podotkl také, že bývalý prezident Václav Klaus v uplynulých deseti letech ostře kritizoval EU, a také proto není česká veřejnost k zavedení eura příliš otevřená.

Sobotka řekl, že jeho vláda se chce aktivně podílet na debatě o budoucnosti EU. „Chceme být u jednacího stolu,“ zdůraznil premiér. Integrace je podle něj v zájmu Česka, protože země leží ve středu Evropy a intenzivně spolupracuje se zeměmi eurozóny.

Koordinace jako u Visegradu

Premiér také chce více spolupracovat s Německem při projednávání evropských témat. „Tak, jak koordinujeme naše postoje v rámci V4, tak bychom rádi konzultovali a koordinovali postoje i s Německem,“ řekl Sobotka českým novinářům. Podle něj k tomu budou sloužit schůzky resortních ministrů, nebo jednání vedená předsedy vlád, kteří spolu vezmou několik členů kabinetu.

Užší spolupráci mezi ministry lze podle Sobotky očekávat i v bilaterálních otázkách. V současnosti to především bude oblast hospodářství a průmyslu či vědy a výzkumu. Česko-německou spolupráci v inovativních oborech by chtěl premiér posilovat i na firemní úrovni. „V České republice je celá řada firem, které investovaly do průmyslové výroby, a my bychom byli rádi, kdyby také investovaly do vědy a výzkumu,“ řekl Sobotka.

Jednání o konkrétních investicích se očekává v pátek, kdy Sobotka navštíví centrálu koncernu Volkswagen ve Wolfsburgu. „Předpokládám, že se dozvíme nějaké nové informace, které se týkají plánů společnosti v České republice,“ řekl premiér. Dosavadní spolupráci s firmou, která je vlastníkem mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, hodnotil pozitivně, koncern podle něj přispívá ke zlepšení firemní kultury v Česku.

Další témata jednání

Sobotka se s Merkelovou sice v řadě evropských otázek shodl, u některých témat ale přetrvávají mezi zeměmi rozpory. Sobotka řekl, že Praha nebude kopírovat rozhodnutí Berlína o způsobu výroby elektřiny. Za příliš ambiciózní označil premiér také cíl Evropské komise, aby obnovitelné zdroje do roku 2030 tvořily 27 procent výroby elektřiny.

Premiér s kancléřkou jednal také o současné krizi na Ukrajině. Po setkání Sobotka řekl, že by Rusko mělo přehodnotit svůj dosavadní postoj a respektovat svrchovanost Ukrajiny. S Merkelovou se shodli, že je třeba situaci na Ukrajině řešit diplomatickými prostředky. Na hospodářské sankce je ale podle premiéra ještě čas.

Sobotka se při schůzce s Merkelovou dotkl i tématu Lobkovického paláce v Praze, v němž sídlí německé velvyslanectví. Merkelová potvrdila zájem Německa odkoupit budovu, v jejíž zahradě se v roce 1989 shromažďovali uprchlíci z komunistického východu Německa a čekali na možnost odjet na Západ. Sobotka je prodeji paláce otevřený, je ale podle něj třeba vyřešit například vyčíslení ceny historické budovy v centru Prahy.

Autor: Petr Zenkner, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality