Lucemburská lvice Viviane Redingová


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 24. září 2010

Kdo je ta dáma, co válčí s francouzským prezidentem? Komisařka Viviane Redingová kvůli přestřelce s Francií vyvolané deportacemi bulharských a rumunských Romů zaplňovala v posledních týdnech přední stránky evropských deníků. Není to ale poprvé, co rázně jednala a zviditelnila se na evropské scéně.

Představitelé EU mluví většinou spíše jako diplomaté a nestává se často, aby Komisař srovnával jednání členského státu s národním socialismem. A už vůbec ne tak velké a vlivné země jako je Francie. Určité překročení běžných linií ze strany komisařky připustil i předseda Komise Barroso. Je pravda, že ve vášni debat jsme slyšeli přehnané komentáře, podotkl.

Když Redingová vyjádřila překvapení, že k takovým věcem jako ve Francii může docházet tak dlouho po druhé světové válce, vyvolala uraženou reakci Sarkozyho. Prezident podle informací deníku Le Monde ani nechtěl přijet na následný summit EU. K účasti se rozhodl až po údajné omluvě Redingové, která ovšem pouze politovala, že její výrok byl špatně pochopen.

A konflikt pokračoval. Na summitu otázka deportací Romů zastínila všechna plánovaná témata. Lucemburský premiér Jean-Claude Junker při něm slovní útoky francouzského prezidenta vůči své zemi a eurokomisařce označil za nepřiměřené. Byla mužná a samčí, hájil Komisařku Juncker.

Při svém prvním veřejném vystoupení od kontroverzního výroku na dotaz, zda by se omluvila za svá slova, odpověděla Redingová jasným „Ne. Proč?. A Sarkozyho reakci označila za sexistickou. „Pokud muž udeří do stolu, je to považováno za mužné. Pokud udeří pěstí do stolu žena, je považována za hysterku, řekla na úterní tiskové konferenci.

Z novin až do Komise

Redingová získala doktorát na universitě v Sorbonně a pracovní kariéru zahájila v novinách Luxemburger Wort. Již rok poté byla zvolena do lucemburského parlamentu, kde působila dlouhých deset let. Zajímavé je, že při tom stále pracovala jako novinářka a v pozdějších letech i jako radní svého rodného města Esch-sur-Alzette. Dvě funkční období strávila také v Evropském parlamentu.

Členkou Komise se stala roku 1999. Jejím prvním portfoliem bylo vzdělání, kultura, mládež, média a sport. V listopadu začalo její již třetí funkční období v Komisi. A za 11 let strávených v Bruselu se lucemburské křesťanské demokratce stále znovu dařilo vytěžit ze svého resortu mnohem více, než jiní považovali za možné.

Naposledy byla Komisařkou pro informační společnost a média, což může znít jako post vytvořený jen do počtu. Redingová se však výrazně profilovala, když se si posvítila na mobilní operátory a v roce 2007 prosadila proti jejich odporu omezení cen roamingu. To lucemburské Komisařce nestačilo a protlačila i další reformu telekomunikačního trhu v rámci tzv. telekomunikačního balíčku.

readingová
Komisařka Viviane Redingová. Zdroj: Evropská komise

Prosadí i kvóty pro ženy?

Její poslední iniciativa se týká rovného postavení žen a mužů. Komisařce se nelíbí, že ve vedení velkých firem je zastoupeno příliš málo žen. V dozorčích radách dokonce sedí jen deset procent žen. „Pokud se do konce roku 2011 nic nezmění, budeme muset zvážit zákonem stanovené kvóty, řekla Redingová pro Die Welt. „Jako cílovou hranici vidím dosažení 30procentního podílu žen v dozorčích radách do roku 2015. Ta by měla být do roku 2020 zvýšena na 40 procent, upřesnila své ambice Komisařka.

Již nyní je jasné, že takový návrh bude kontroverzní. Nicméně Redingová bude určitě opět dělat čest lucemburskému erbovému zvířeti – lvu a za svou iniciativu se bude rvát do posledních sil.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek