Spiralis: Měníme věci kolem nás propojováním

24.05.2013
Spiralis

Měníme věci kolem nás je projekt, který propojuje občany a neziskové organizace, kteří společně přispívají ke zlepšení každodenního života. Využijte Evropského roku občanů 2013 a změňte svůj život k lepšímu.

Slavnosti dárců v České Skalici jsou letos i díky místním lidem, kteří se do projektu zapojili, zpestřené swingem v zahradě a slavnostním udělením Ceny Ladislava Čerycha za účasti světoznámého politologa Jacquese Rupnika.

Seniorská kavárna v Ústí nad Labem, kde se setkávají dříve narození vrstevníci a zároveň tu i obsluhují, je konkrétním výsledkem spolupráce několika neziskových organizací a aktivních lidí, kterou projekt podporuje. „Změnil se mi pondělní program,“ říká senior František. „Na besedě Mezigenerační most jsem pochopil, že můžu být aktivní i v důchodu. S dvěma vrstevnicemi v pondělí odpoledne obsluhujeme v klubu na Severní Terase. Přijďte na kafe,“ zve František do klubu Mezi lidmi.

V Liberci se zase podařilo spojit neziskové organizace a jednotlivce, kteří se snaží oživit centrum města k setkávání lidí. A vznikl konkrétní návrh, jak vhodně využít městské budovy i s ohledem na finanční stránku. Se životem pěstounských rodin se v Brně mohou zájemci seznámit formou společných rodinných výletů, které se v rámci projektu pořádají.

„Ukazuje se, že kombinace dlouholetých zkušenosti neziskovek a touha jednotlivců po změně je opravdu hybnou silou společnosti. Vzájemnému propojování se věnujeme už více než 13 let a je radost vidět, že se snaha zúročila,“ říká Jolana Turnerová, ředitelka o.s. Spiralis, které unikátní projekt řídí.

Až 400 lidí, kteří chtějí pěstovat dobré vztahy mezi generacemi, mezi sousedy, jednat s úřadem jako s partnerem, pomáhat slabším, zkrášlit svoje okolí se mohou do projektu zapojit. Pro aktuální informace o 40 aktivitách v několika regionech navštivte www.pridamse.info nebo www.facebook.com/MenimeVeciKolemNas.

Zkušení odborníci z neziskových organizací v rámci projektu „Měníme věci kolem nás“ sdílejí své zkušenosti z oblasti dobrovolnictví, programu rodinných klubu, místního rozvoje a aktivit ve veřejném prostoru se zájemci o změnu věcí.

O tom, že zájem na rozvoji občanských aktivit mají Evropská unie i Česká republika, svědčí jejich finanční podpora projektu. Záštitu udělila Informační kancelář OSN v ČR.

Kde se můžete do projektu zapojit:

Měníme věci kolem nás, reg.č.: CZ.1.07/3.1.00/37.0236. „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“

Kontakt: Spiralis, o. s.,Miriam Vránová; A: U Hadovky 564/3, Praha 6; T: 730 517 835;

E: vranovam@spiralis-os.cz; W: www.spiralis-os.cz; www.pridamse.info

Tisková zpráva

Autor: Spiralis

Sdílet tento příspěvek