AKTUALIZACE: Statut evropské soukromé společnosti

28.01.2009
Euroskop

Výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti 19. ledna 2008 schválil zprávu k návrhu nařízení o statutu evropské soukromé společnosti.

Návrh nařízení Rady o statutu evropské soukromé společnosti (KOM(2008)396)

1. Pozadí

Komise návrh přijala 25. června 2008 v rámci balíku na podporu malého a středního podnikání „Akt o drobném podnikání. V rámci procedury konzultace byl návrh zaslán Radě a Evropskému parlamentu. Rada návrh s konkrétními stanovisky k jednotlivým bodům již projednala, před definitivním schválením však musí obdržet nezávazné stanovisko Evropského parlamentu.

2. Klíčové obsahové body zprávy výboru JURI

  • Výbor přivítal iniciativu Komise zřídit statut Evropské soukromé společnosti.
  • Podmínka přeshraničního základu firmy by neměla být od počátku překážkou k jejímu založení. Výbor navrhuje, aby evropská soukromá společnost musela splňovat tuto podmínku vždy až dva roky po svém založení.
  • Poslanci sice souhlasili s minimálním kapitálem 1 €, vyžadují ale od firmy certifikát solventnosti, kterým bude dokazovat, že je schopna splácet své závazky. Pokud tento certifikát mít nebude, měl by její minimální kapitál činit alespoň 8 tis. €.
  • V případě transferu společnosti do jiné členské země by se měla aplikovat pravidla hostitelské země. Jiná situace nastane v případě, že alespoň třetina zaměstnanců pochází z původní členské země. V takové situaci, pokud nová hostitelská země nepožaduje stejné zastoupení svých zaměstnanců, management firmy schválí nová pravidla se zástupci zaměstnanců. Pokud k dohodě nedojde, aplikuje se automaticky právo původní členské země, kde firma původně sídlila.

3. Očekávaný vývoj

O nezávazném stanovisku Evropského parlamentu se bude na plénu hlasovat pravděpodobně v březnu na základě předložené zprávy výboru JURI.

Návrh nařízení Rady o statutu evropské soukromé společnosti (KOM(2008)396)

Připojené dokumenty: SEK(2008)2098, SEK(2008)2100, SEK(2008)2099

Právní báze: čl. 308 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: konzultace

Odpovědné generální ředitelství Komise: Vnitřní trh a služby

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: JURI (zpravodaj Klaus-Heiner Lehne, Německo, EPP-ED)

Odpovědná formace Rady: COMPETITIVENESS

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality