Osvobození mikropodniků od účetních povinností

08.03.2009
Euroskop

Komise 26. února 2009 předložila návrh na revizi směrnice č. 78/660 ve smyslu osvobození mikropodniků od povinností kladených na ně Evropskou unií v oblasti účetního výkaznictví.

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice Rady 78/660/EHS o ročních účetních závěrkách některých forem společností, pokud jde o mikrosubjekty (KOM(2009)83)

1. Legislativní pozadí

Návrh vychází z dlouhodobějšího trendu EU snižovat administrativní zátěž (o 25 % do roku 2012) a faktu, že směrnice č. 78/660 (tzv. čtvrtá směrnice o právu obchodních společností týkající se primárně akciových společností a společností s ručením omezeným s výjimkou finančních institucí) tomuto záměru příliš neodpovídá, zvlášť pokud jde o malé a střední podniky a tzv. mikropodniky (s velikostí do 50, 250, resp. 10 zaměstnanců; viz nezávazné doporučení č. 2003/361).

Konkrétní požadavek na zrušení požadavku, aby byly mikropodniky povinny sestavovat roční účetní uzávěrku, obsahuje Plán hospodářské obnovy. Mikropodniků je v EU podle Komise cca 5,3 mil.

2. Klíčové obsahové body legislativního návrhu

Návrh zavádí do unijní legislativy mikropodniky, jež jsou definovány jako takové subjekty, které ročně nepřekračují celkovou bilanční sumu 500 mil. €, čistý obrat 1 mil. € a/nebo jež mají průměrně (za dané účetní období) 10 nebo méně zaměstnanců (je třeba splnit alespoň dvě ze tří uvedených podmínek).

Pokud by všechny členské státy mikropodnikům působícím na svém území umožnily z výjimky profitovat (osvobodily by je od některých účetních povinností, zejm. roční účetní uzávěrky), předpokládá Komise roční úsporu ve výši cca 6,3 mld. € (v průměru 1200 € na každý mikropodnik). Státy ovšem nejsou povinny výjimku mikropodnikům přiznat: návrh pouze stanovuje podmínky, za nichž tak mohou učinit.

3. Stav legislativního procesu

V současnosti probíhají přípravy na zahájení legislativního procesu. V Evropském parlamentu bude k návrhu v nejbližší době přidělen zpravodaj z výboru JURI.

Lobbistická organizace reprezentující malé a střední podniky UEAPME se k návrhu vyjádřila v tom smyslu, že je nedostatečný a mikropodniky (kvůli potřebě zajišťovat příslušné podklady, tj. roční účetní uzávěrku, i pro jiné subjekty – stát, banky, dodavatele ap.) jejich povinností stejně nezbaví. Řešením by podle UEAPME byla komplexní reforma čtvrté směrnice cílící na podniky všech velikostí (Komise s ní ale počítá nejdříve koncem roku 2009).

4. Očekávaný vývoj

Směrnice, pokud bude přijata, vstoupí v platnost dvacet dní po uveřejnění v Úředním věstníku EU. Členské státy ji budou povinny provést na základě svého uvážení.

Ve třetím čtvrtletí roku 2009 by měla Komise předložit návrh zevrubné revize čtvrté (a popř. i sedmé) směrnice o právu obchodních společností.

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice Rady 78/660/EHS o ročních účetních závěrkách některých forem společností, pokud jde o mikrosubjekty (KOM(2009)83)

Připojené dokumenty: SEC(2009)206, SEC(2009)207

Právní báze: čl. 44 odst. 1 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Vnitřní trh a služby

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: JURI (zpravodaj neurčen)

Odpovědná formace Rady: neurčena

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality