AKTUALIZACE: Nařízení o ratingových agenturách

11.05.2009
Euroskop

Plénum Evropského parlamentu 23. dubna 2009 poměrem 569:47:4 přijalo zprávu výboru ECON týkající se návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o ratingových agenturách.

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o ratingových agenturách (KOM(2008)704)

1. Legislativní pozadí

Návrh nařízení byl Komisí předložen 25. listopadu 2008. V souladu s procedurou spolurozhodování byl zaslán Radě a Evropskému parlamentu. V Parlamentu byl přidělen výboru ECON, zpravodajem se stal Jean-Paul GAUZÈS. Výbor schválil svou zprávu 23. března 2009 a Evropský parlament hlasoval o usnesení k návrhu nařízení 23. dubna 2009.

1.1. Klíčové obsahové body zprávy výboru ECON

  • Výbor uvítal aktivitu Komise a označil podrobnosti regulace za uspokojivé. Volba způsobu registrace a dohledu byla ale shledána jako složitá a nedostatečná. Byly vysloveny pochybnosti o jeho skutečné účinnosti sohledem na sledované cíle.
  • Evropská regulace se podle výboru musí zaměřit na odpovědnost za registraci a dohled, a vytvořit konstruktivní spolupráci mezi evropským regulačním orgánem a příslušnými orgány členských států. Zpravodaj proto navrhl, aby se CESR staly opěrným bodem pro uplatňování nařízení, které by vymezilo různé povinnosti týkající se ratingových agentur.
  • Dále navrhuje neomezovat nařízení na regulační cíle, ale stanovit obecná pravidla pro veškeré vydávání ratingů. Zdůraznil, že evropské regulaci podléhají jen agentury právně usazené ve Společenství. Ratingy vydané ostatními agenturami by mohly být používány, pokud budou potvrzeny a schváleny některou ztěchto evropských agentur za podmínky, že budou součástí právního a kontrolního rámce rovnocenného sevropským.
  • Dále výbor zmiňuje nutnost podpory evropských ratingových agentur ze strany členských států.

2. Klíčové obsahové body usnesení Evropského parlamentu

  • Zvážení potřeby dalších reforem regulačního modelu ve snaze podpořit stabilitu finančního systému vychází ze závěrů předložených skupinou odborníků vedených Jacquesem de Larosièrem dne 25. února 2009. Komise by měla do 1.července 2010 podat Evropskému parlamentu, Radě adalším dotčeným orgánům zprávu ovšech zjištěních vtomto ohledu.
  • Specifikuje podmínky registrace ratingových agentur registrovaných ve Společenství a sankce vpřípadě jejich porušení a podmínky jejich činnosti sohledem na transparentnost a důkladnost zejména použité metodiky a informačních zdrojů. Hlavní odpovědnost za kontrolu a registraci má CESR. Příslušné orgány členských států budou mít pravomoc odebrat přidělenou registraci.
  • Vytvoření rotačního mechanismu analytiků tak, aby byly eliminovány negativní vlivy na jejich nezávislost vyplývající zdlouhodobého vztahu se stejnou hodnocenou společností.
  • Obsahuje podmínky pro činnost ratingových agentur třetích zemí, zejména podmínku osvědčení vydaného Komisí na základě uznání rovnocennosti právního rámce a rámce dohledu třetí země. Pro malé mimoevropské agentury bude zaveden systém certifikace. Komise připraví a bude pravidelně aktualizovat seznam mimoevropských právních předpisů, které jsou shodné s evropskou legislativou.
  • Nařízení vstoupí vplatnost 20 dní po zveřejnění v Úředním věstníku EU. Členské státy budou mít poté šest měsíců na to, aby přijaly nezbytná opatření. U mimoevropských společností bude zavedeno osmnáctiměsíční přechodné období.

3. Očekávaný vývoj

Evropský parlament schválil pozměněný návrh a jeho předseda jej postoupil Radě a Komisi. Z českých europoslanců se nezdržel hlasování žádný; proti návrhu hlasovali europoslanci zvolení za KSČM, déle pak Železný, Fajmon a Strejček.

Jelikož Parlament a Rada dospěly k dohodě o textu, bude moci být nová legislativa definitivně přijata před koncem legislativního období (tj. před volbami v červnu).

Návrh Nařízení Evropského parlamentu a Rady o ratingových agenturách (KOM(2008)704)

Připojené dokumenty: SEC(2008)2745, SEK(2008)2746

Právní báze: čl. 95 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Vnitřní trh a služby

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ECON (zpravodaj Jean-Paul Gauzès, Francie, EPP-ED)

Odpovědná formace Rady: ECOFIN

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality