AKTUALIZACE: Přístup k přepravním soustavám pro zemní plyn

22.07.2008
Euroskop

Plénum Evropského parlamentu 9. července 2008 schválilo Paparizovu zprávu.

AKTUALIZACE: Přístup k přepravním soustavám pro zemní plyn

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (ES) č.1775/2005 o podmínkách přístupu k plynárenským přepravním soustavám (KOM(2007)532 v konečném znění)

9. července 2008 došlo v plénu Evropského parlamentu k hlasování o návrhu. Jde o jeden z pěti legislativních textů tzv. energetického balíku a řeší podmínky přístupu k plynárenským přepravním soustavám.

Během hlasování byl návrh přijat s pozměňovacími návrhy, jež přinesla Paparizova zpráva. Podle ní je nutné soustředit se nejen na lépe fungující maloobchodní trhy s plynem, jak předkládá původní návrh Komise, ale také na nebezpečí integrace maloobchodního trhu s velkoobchodním. Tento jev Parlament považuje za rizikový z toho důvodu, že se začínají integrovat trhy se zemním plynem a elektřinou. Trhům by tak stále více dominovaly integrované společnosti, což by prý mohlo ohrozit proces liberalizace. Dalším důvodem ke znepokojení je podle Parlamentu nezohlednění rozdílného stupně provádění současného druhého liberalizačního balíku v jednotlivých členských státech. Je proto nutné nalézt praktické nápravné prostředky, které by vedly k důslednému prosazování platných právních norem EU ve všech členských státech.

Vznik Evropské sítě provozovatelů přepravních soustav zemního plynu (ENTSOG) zpravodaj označil za významný posun vpřed. Nicméně se domnívá, že navrhovaná oblast činnosti ENTSOG je definována příliš široce. Měla by se týkat pouze technických otázek spojených s přístupem třetích stran k síti, předpisů pro oblast bezpečnosti, spolehlivosti a provozních postupů. Pravomoci týkající se přijímání harmonizovaného technického a tržního kodexu by měly být, oproti návrhu, který předložila Komise, zúženy. Vypracované kodexy by navíc měla schvalovat Agentura pro spolupráci energetických regulačních orgánů.

Původní návrh podporuje regionální iniciativy mezi provozovateli přepravních soustav a regulačními orgány s cílem zajistit optimální správu sítě. Parlament však upozorňuje, že rozměr této spolupráce není v textu jasně vymezen. Předkládá proto opatření, která by tento nedostatek měla odstranit.

Mnoho pozměňovacích návrhů se týká též bezpečnosti. Tyto návrhy se věnují jak samotným přepravním soustavám, tak LNG terminálům a skladovacím zařízením. Většinou jde o doplnění některých bezpečnostních záruk a opatření o jasnější definice těch, které již navrhla Komise.

Parlament si dle Paparizovy zprávy uvědomuje důležitost provozní průhlednosti trhu. Přesto se domnívá, že je třeba dodat do návrhu určité bezpečnostní záruky, které by při prosazování legitimního práva na přístup zohlednily vysokou citlivost některých transakcí se zemním plynem.

Seznam odkazů

Dokumenty

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality