Životní prostředí v únoru 2015

05.03.2015
Euroskop

ENVI chce začít stahovat emisní povolenky do rezervy již v roce 2018

  • Výbor ENVI navrhl uspíšit vytvoření trvalé rezervy pro emisní povolenky
  • Komise přijala nová opatření omezující obchod s loveckými trofejemi

ENVI chce začít stahovat emisní povolenky do rezervy již v roce 2018

Návrh rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady o vytvoření a uplatňování rezervy tržní stability pro systém EU pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a o změně směrnice 2003/87/ES (COM(2014)020)

  • Výbor ENVI 24. 2. 2015 podpořil (poměrem 57:10:1) Komisí navrhovaný nástroj na zvýšení tržní ceny emisních povolenek a volá po jeho zavedení již od roku 2018.

Pozadí

V rámci zveřejnění návrhu energeticko-klimatického balíku v lednu 2014 Komise rovněž představila návrh na vytvoření stále rezervy emisních povolenek. Komise navrhuje revizi obchodování s emisními povolenkami v EU ETS s cílem dosáhnout zvýšení jejich tržní ceny, a podpořit tak masivní investice do energetické infrastruktury. Reforma systému tak fakticky institucionalizuje princip tzv. backloadingu povolenek (jejich stažení z oběhu), kterého bylo dosaženo v roce 2013.

Návrh spočívá ve vytvoření stálé rezervy povolenek o objemu 12 % obchodovaných v předchozích 2 letech. Na tomto principu by měla být vytvářena rezerva každoročně od zavedení do praxe počínaje 1. 1. 2021. Pokud objem volně obchodovaných emisních povolenek klesne pod 400 mil., bude z rezervy uvolněno 100 mil. do volného oběhu. Rezerva by neměla být navyšována, pokud objem povolenek určených pro stažení z trhu klesne pod 100 mil. Jestliže objem rezervy klesne pod 100 mil. emisních povolenek, předpokládá se uvolnění celé rezervy na trh (více v příspěvku „Komise zveřejnila návrh klimaticko-energetického balíku a cíle do roku 2030”,Životní prostředí v lednu 2014).

Klíčové a sporné body

Členové výboru odsouhlasili, že by nemělo (od roku 2019) docházet k automatickému uvolňování rezervy emisních povolenek stažených v předchozím roce na trh. Povolenky, které budou staženy v letech 2014-2016, by rovněž neměly být opětovně vráceny na trh, s čímž se v návrhu počítalo, ale jejich objem by měl být přidán do nově vzniklé rezervy v roce 2019.

K zavedení mechanismu automatické rezervy má dle výboru dojít již na konci roku 2018 (tj. o tři roky dříve než navrhovala Komise). Výbor rovněž navrhuje, aby finanční prostředky získané z aukce 300 mil. emisních povolenek byly převedeny do fondu určeného na (nízkouhlíkové) inovace v energetice.

Předpokládaný další vývoj

Následovat bude jednání zástupců EP a Rady.

Odkazy

Krátce…

Nová opatření EU pro obchod loveckých trofejí

Komise přijala opatření na kontrolu obchodu s volně žijícími živočichy, která vstoupila v platnost 5. 2. 2015. První opatření se týká dovozu „loveckých trofejí“, které zajišťuje, že všechny tyto dovozy jsou legální a udržitelné (zejména u dotčených druhů lva afrického, ledního medvěda, slona afrického, nosorožce tuponosého, hrocha a ovce argali). Pokud bude lov řízen udržitelným způsobem, pomůže to k ochraně ohrožených druhů a generuje příjem venkovských komunit, společně s ochranou biodiverzity. Do obchodování jsou stále více zapojeny zločinecké skupiny a obchod volně žijících živočichů se stal formou nadnárodní organizované trestné činnosti. Opatření zavádí požadavek dovozního povolení zaručujícího to, že původ trofeje je legální a udržitelný. Dovoz bude muset splnit určitá kritéria prokazující tyto záruky. Nebudou-li splněna kritéria, bude import zakázán. Komise rovněž zavedla nová opatření k usnadnění cestování pro hudebníky s nástroji, které obsahují materiály získané z chráněných druhů v rámci úmluvy CITES. Nová opatření vytvoří zvláštní certifikát, který lze použít pro vícero překročení hranic a je platný po dobu tří let.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality