Životní prostředí v dubnu 2015

08.05.2015
Euroskop

Poslanci odsouhlasili konec plastových tašek v EU

  • Opatření k regulaci množství plastových tašek schválíl EP

Poslanci odsouhlasili konec plastových tašek v EU

Návrh směrnice Evropského parlamentu a Rady, kterou se mění směrnice 94/62/ES o obalech a obalových odpadech za účelem omezení spotřeby lehkých plastových nákupních tašek (KOM(2013)761)

  • EP 28. 4. 2015 odsouhlasil novou směrnici redukující spotřebu plastových tašek. EP schválil doporučení pro druhé čtení, kterým vyslovil souhlas s textem dohody dosažené s Radou v listopadu 2014.

Pozadí

Do stávající platné směrnice o obalech a obalových odpadech (č. 94/62), pod kterou plastové nákupní tašky spadají (nejsou tedy upraveny separátně), chce Komise zapracovat povinnost, aby všechny členské státy omezily spotřebu leh­kých plastových nákupních tašek o tloušťce do 50 mikronů (0,05 mm). Země si budou moci stanovit své vlastní vnitrostátní cíle a zvolit si opatření k jejich dosažení, které pro ně budou nejvhodnější s ohledem na osvědčené postupy uplatňované v daném státě (více v příspěvku „Méně plastových tašek, navrhuje Komise“, Životní prostředí v listopadu 2013).

Plastové tašky jsou velkým problémem pro životní prostředí, negativně ovlivňují vodní útvary a ekosystémy. Ty pod 50 mikronů tvoří většinu spotřebovaných tašek, jejich využití je však menší (často jen jednorázové), a tak se stanou odpadem rychleji, než tašky silnější. Komise uvedla, že by se členské státy měly touto záležitostí zabývat samy. Ve skutečnosti tak ale nečiní. Podle propočtů Komise bude ušetřeno na 740 mil. € ročně.

Klíčové a sporné body

Nová směrnice umožňuje členským státům vybrat si ze 2 možností:

  • Přijmout opatření vedoucí ke snížení průměrné roční spotřeby biologicky nerozložitelných lehkých nákupních tašek na 90 kusů na osobu do konce roku 2019 a na 40 kusů ročně do konce roku 2025, anebo

  • Zajistit, aby do roku 2018 nebyly lehké plastové tašky poskytovány nakupujícím zdarma (a to např. povinným zdaněním či zvýšením cen).

V zájmu snížení nadměrné spotřeby lehkých plastových nákupních tašek bylo nezbytné zavést rozlišení mezi „lehkými“ a „velmi lehkými“ plastovými nákupními taškami o tloušťce stěn nižší než 15 mikronů, které jsou nezbytné z hygienických důvodů nebo jsou poskytovány jako primární obaly pro volně prodejné nebalené potraviny (jako jsou ryby, syrové maso či mléčné výrobky), jelikož zde neexistují vhodné alternativy (více v příspěvku „ENVI zpřísnil návrh směrnice o omezení plastových tašek“, Životní prostředí v březnu 2014). Protože spotřeba těchto velmi lehkých tašek je rovněž vysoká, konečné znění textu Komisi ukládá povinnost vypracovat do 24 měsíců posouzení dopadu různých možností snížení spotřeby velmi lehkých plastových nákupních tašek během celého jejich životního cyklu, případně předložit legislativní návrh.

Komise by rovněž měla posoudit vliv na životní prostředí oxo-biologicky rozložitelných plastových materiálů a případně navrhnout vhodná opatření za účelem omezení jejich spotřeby. Oxo-biologicky rozložitelné plasty jsou vyráběny postupem, v němž je do klasického plastového materiálu přidávána přísada, která způsobí jeho rozpad na mikroskopické částice (obvykle do dvou až pěti let). Ačkoli tyto materiály jsou prodejci nabízeny jako řešení problému vzniku odpadu, ve skutečnosti tento problém ještě zhoršují vzhledem ke znečištění životního prostředí těmito plastovými mikročásticemi. Zda jsou tyto mikroplasty v konečném důsledku „biologicky rozložitelné“, jak tvrdí prodejci této technologie, je velmi kontroverzní otázkou. Do roku 2017 Komise také předloží návrh opatření na označování biologicky rozložitelných a kompostovatelných plastových tašek, které by mělo zajistit jejich rozpoznání v celé EU.

V ČR již dnes všechny velké nákupní řetězce plastové tašky zpoplatňují. Někteří europoslanci návrh kritizovali jako zbytečný zásah do svobod občanů, kteří se dokážou rozhodnou sami, jakou tašku použijí. Naopak nejradikálnější požadovali úplný zákaz plastových tašek.

Předpokládaný další vývoj

Účinnost opatření k snižování spotřeby je třeba vyhodnocovat, proto obsahuje text specifická ustanovení o monitorování, podle nichž musí členské státy po uplynutí 36 měsíců od vstupu směrnice v platnost podávat každoročně zprávy o roční spotřebě plastových nákupních tašek.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality