Vnější obchodní vztahy v červenci 2015

07.08.2015
Euroskop

EP nakonec odhlasoval svůj postoj k TTIP

  • EP našel nakonec shodu nad svým postojem k uzavření TTIP

EP nakonec odhlasoval svůj postoj k TTIP

  • Plénum EP 8. 7. 2015 schválilo svá doporučení pro vyjednavače EU. TTIP musí dle EP firmám z EU otevřít přístup na americké trhy, zároveň však nesmí oslabit unijní standardy. Poslanci také vyzvali k vytvoření nového systému pro urovnávání obchodních sporů mezi investory a státy.

Pozadí

Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) je navrhovaná smlouva o volném obchodu mezi EU a USA, Vyjednávací procesy započaly v červnu roku 2013 (více v příspěvku „EU a USA zahájily jednání o transatlantickém partnerství v oblasti obchodu a investic“, Vnější obchodní vztahy v červnu 2013). Původně měla být dohoda dokončena do konce roku 2014, ale termín byl posunut na rok 2015. Zóna volného obchodu mezi těmito dvěma subjekty představuje největší dohodu o volném obchodu v historii pokrývající 46 % světového HDP. Očekává se, že dohoda bude pro ekonomiku států EU znamenat přínos 120 mld. €, 90 mld. pro USA a pro zbytek světa 100 mld. €. Cla mezi USA a EU jsou již teď snížena na nízkou úroveň. Co se však dohoda snaží skutečně změnit, jsou tzv. „netarifní“ bariéry, tedy srovnání rozdílů v podmínkách pro firmy na jednom či druhém trhu – především regulace a vliv států, normy na kvalitu služeb, značení zboží, ochrana spotřebitele, zdravotní nezávislost, chráněná zeměpisná označení atd. (více v příspěvku „EP nastínil, jak si představuje budoucí dohodu o TTIP“, Vnější obchodní vztahy v květnu 2015).

Doporučení Komise mělo být původně hlasováno na plenárním zasedání v červnu 2015, ale předseda EP M. Schulz do výboru vrátil pozměňovací návrhy ke zprávě. Zpravodaj návrhu Bernd Lange (S&D) v souladu s čl. 175 Jednacího řádu EP souhlasil s novým projednáním zprávy gesčním výborem. Výše zmíněný článek umožňuje předsedovi EP, pokud bylo předloženo více než 50 pozměňovacích návrhů, požádat příslušný výbor, aby se sešel k projednání pozměňovacích návrhů nebo žádostí o dílčí nebo oddělené hlasování.

Klíčové a sporné body

  • Text kompromisního pozměňovacího návrhu o nástrojích řešení sporů mezi investory a státy, na kterém se politické skupiny dohodly po dlouhých jednáních, požaduje zavedení nového soudního systému, který by nahradil klauzuli o urovnávání sporů mezi investorem a státem (ISDS), která se opírá o soukromé arbitry a je běžná v obchodních dohodách.

V rámci tohoto systému, který by se měl „řídit demokratickými zásadami“ a měl by podléhat přezkumu, by případné věci byly projednávány transparentně veřejně jmenovanými a nezávislými odbornými soudci během veřejných jednání. Systém by měl zahrnovat mechanismus odvolání, přičemž by byl zajištěn soulad judikatury EU a respektována příslušnost soudů EU a členských států a „soukromé zájmy by nemohly oslabovat cíle veřejných politik,“ uvádí se v textu.

Jednání by měla vést k ambiciózní ale zároveň vyvážené dohodě, která by posílila přístup na trhy pro zboží a služby, ale také trhy veřejných zakázek a byla by přínosná pro všechny členské státy, a k vytvoření efektivního hospodářského prostředí podporujícího hospodářskou soutěž bez necelních obchodních překážek. Jednání by měla vést k odstranění omezení ze strany USA v oblasti zahraničního vlastnictví námořních a leteckých dopravců a zajistit přístup na telekomunikační trh USA, poslanci rovněž požadují výrazné otevření trhu veřejných zakázek v USA na všech správních úrovních.

V oblasti zemědělství poslanci vyzvali k postupnému odstranění všech celních tarifů. Zároveň ovšem požadují vyjednání seznamu citlivých zemědělských a průmyslových výrobků, které bude možno vyloučit z liberalizace obchodu či aplikovat na ně delší přechodné období. V odhlasovaném návrhu se poslanci také shodli na tom, že dohoda o TTIP by měla obsahovat ochranou doložku, která by umožňovala dočasné uzavření trhů pro určitý druh produktů, a to v případě, když bude národní produkce potravin ohrožena.

Dohoda však musí také garantovat vysokou úroveň ochrany spotřebitelů EU, pokud jde o osobní údaje, zdraví a bezpečnost a zabránit sociálnímu, daňovému a environmentálnímu dumpingu. Veřejné služby musí být dle EP vyňaty z rozsahu působnosti obchodní dohody, zeměpisná označení EU musí být důsledně ochráněna a citlivé zemědělské a průmyslové výrobky EU by měly požívat zvláštních ochranných opatření. EP vyzval také ke vzájemnému uznávání rovnocenných norem, které by dle poslanců snížilo administrativní zátěž. Na druhé straně však dle nich nemůže dojít k dohodě v oblastech, ve kterých se americké standardy výrazně liší od standardů platných v EU (např. u norem upravujících povolování chemikálií, GMO, používání hormonů u skotu, klonování či využívání chemických látek narušujících endokrinní systém).

Předpokládaný další vývoj

Jednání Komise s USA budou nadále pokračovat. Dohoda o TTIP bude muset pro vstup v platnost získat podporu EP a Rady EU.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality