Energie v září 2015

07.10.2015
Euroskop

Komise představila nový strategický plán pro energetické technologie, Dohoda mezi EU, Ukrajinou a Ruskem o dodávkách plynu, V EU budou energetické štítky už i na ohřívačích

  • V souvislosti s budováním energetické unie byl představen strategický plán pro energetické technologie

  • Na tuto zimu je uzavřena dohoda Komise s Ukrajinou a Ruskem o dodávkách plynu

  • Vstoupila v účinnost legislativa, která má zajistit energetické štítky i na ohřívače

Krátce…

Komise představila nový strategický plán pro energetické technologie

Komise 15. 9. 2015 přijala nový strategický plán pro energetické technologie, tzv. plán SET, jenž je prvním výstupem pátého pilíře budované energetické unie, tj. výzkumu a inovací (více v příspěvku „Komise navrhuje konkrétní opatření pro vybudování energetické unie“, Energie v červenci 2015). Komise již dříve označila plán SET za klíč k vývoji a použití nízkouhlíkových technologií, jakož i pro vytvoření otevřeného ekosystému pro vědu a inovace. Na plán však byly kladeny požadavky, aby byl přizpůsoben cílům a prioritám energetické unie, což znamená, že musí být úžeji zaměřený, integrovanější a jeho administrativní struktura musí být schopna navýšit spolupráci mezi národními vládami, průmyslem a výzkumnými institucemi. Nový SET plán proto navrhuje 10 bodů zaměřených na výzkum a inovace: (1) podporu vysoce účinných obnovitelných zdrojů energie; (2) snižování nákladů klíčových technologií; (3) vytváření technologií a služeb pro inteligentní domácnosti; (4) zvýšení odolnosti a inteligence energetických systémů; (5) rozvoje nových technologií a materiálů; (6) pokračování úsilí EU snížit energetickou náročnost průmyslu; (6) konkurenceschopnosti v odvětví baterií s cílem podpořit e-mobilitu; (7) posílení tržního podílu obnovitelných paliv v dopravě; (8) rozvoje inovací a aplikací technologií CCS a CCU a (9) udržení vysokého standardu bezpečnosti a vylepšení účinnosti jaderných zařízení. Nyní záleží na EP a Radě, jak se ke iniciativě Komise postaví.

Dohoda mezi EU, Ukrajinou a Ruskem o dodávkách plynu

Zástupci Ukrajiny, Ruska a Komise se 25. 9. 2015 dohodli na podmínkách dodávek plynu z Ruska na Ukrajinu pro nadcházející zimu. Dohoda, která by měla platit od října 2015 do konce března 2016, zajistí spolehlivé dodávky plynu nejen na Ukrajinu, ale zejména její tranzit do zemí EU. Po sérii bilaterálních jednání s Ruskem a s Ukrajinou se nakonec podařilo najít vyhovující kompromis. Dokument nyní čeká na potvrzení jednotlivých vlád.

V EU budou energetické štítky už i na ohřívačích

Dne 26. 9. 2015 vstoupila v účinnost nová legislativa upravující unijní pravidla pro tzv. ekodesign (nařízení Komise č. 814/2013) a energetické štítky (nařízení Komise v přenesené pravomoci č. 812/2013), která by měla podle Komise domácnostem ušetřit až pětinu účtu za energie. Legislativa se vztahuje na topná tělesa pracující s ohřevem vody, tedy mj. bojlery a tepelná čerpadla. Pro kotle spalující tuhá paliva vstoupí podobná legislativa v účinnost až v září 2018. Pravidla pro ekodesign vyžadují po výrobcích minimální standardy efektivity, zatímco energetické štítky poskytnou spotřebitelům představu o účinnosti a šetrnosti jednotlivých výrobků. Spotřebitelé ostatně jsou s tímto systémem obeznámeni, neboť se s ním mohou již několik let setkávat u dalších domácích spotřebičů, jako jsou ledničky, myčky, pračky či televize. Nová opatření se vztahují pouze na nově vyrobené zboží, nikoliv na výrobky, které jsou již na trhu. EU si od těchto opatření slibuje snížení emisí oxidů uhlíku a dusíku, snížení závislosti na dovozu paliv ze třetích zemí a úsporu domácností až ve výši pětiny jejich ročních výdajů na energie.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality