Institucionální záležitosti v prosinci 2015

09.01.2016
Euroskop

Reforma Soudního dvoru EU: vyšší počet soudců a sloučení 2 instancí, Právní regulace v EU: meziinstitucionální dohoda přijata

  • Kapacita přetíženého Soudního dvoru EU bude navýšena

  • Meziinstitucionální dohoda institucí EU o zkvalitnění procesu přiijímání norem EU bude brzy schválena

Krátce…

Reforma Soudního dvoru EU: vyšší počet soudců a sloučení 2 instancí

Rada 3. 12. 2015 přijala nařízení reformující instituci Soudního dvoru EU v důsledku dlouhodobě narůstající přetíženosti. Soudní dvůr EU tvoří 3 orgány – Soudní dvůr, Tribunál a Soud pro veřejnou službu. Reforma se dotkne především nejvyšší úrovně, tj. Soudního dvora, u kterého bude navýšen počet soudců v okamžiku nařízení vstupu v platnost na 12 (již v prosinci 2015), v září 2016 bude přesunuto 7 soudců z Tribunálu. V této instituci dojde k navýšení počtu soudců v září 2019 o 9 soudců. Celkem se tedy kapacity Soudního dvoru EU navýší o 21 soudců. Současně dojde ke spojení Soudního dvora a Soudu pro veřejnou službu.

Právní regulace v EU: meziinstitucionální dohoda přijata

Komise 15. 12. 2015 schválila meziinstitucionální dohodu v rámci iniciativy na zlepšení právní regulace EU, kterou projednala s Radou a EP. Nyní jsou na řadě tyto instituce, aby jí formálně schválily před jejím vstupem v platnost. Rada tak učinila již 15. 12. 2015. Komise ji představila v květnu 2015 s cílem posílit transparentnost a dohled nad rozhodovacím procesem v EU (více v příspěvku „Komise představila plán, jak zlepšit právní regulaci EU“, Institucionální záležitosti v květnu 2015). Jedním z nových prvků má být vytvoření platformy REFIT složené z odborníků z řad členských států EU, která má Komisi asistovat při identifikaci právních norem EU, které vyžadují zvýšení efektivity a transparentnosti.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality