Hospodářská soutěž v dubnu 2016

07.05.2016
Euroskop

Google zneužívá své dominantní postavení na trhu

  • Komise nadále obviňuje Google z porušení antimonopolních pravidel EU

Google zneužívá své dominantní postavení na trhu

  • Komise 20. 4. 2016 oznámila společnosti Google své předběžné stanovisko, podle něhož tato společnost zneužívá v rozporu s antimonopolními pravidly EU svého dominantního postavení tím, že ukládá omezení výrobcům přístrojů a operátorům mobilních sítí využívajícím systém Android.

Pozadí

Čl. 102 SFEU zakazuje zneužívání dominantního postavení, které může nepříznivě ovlivnit obchod a vyloučit nebo omezit hospodářskou soutěž. Prohlášení o námitkách představuje formální krok Komise při vyšetřování údajných porušení antimonopolních pravidel EU. Komise písemně informuje dotčené strany o námitkách, které proti nim byly vzneseny. Adresáti mohou přezkoumat dokumenty obsažené ve spisu, písemně na ně reagovat a vyžádat si ústní slyšení, v rámci něhož sdělí své připomínky k případu zástupcům Komise a vnitrostátních orgánů pro hospodářskou soutěž. Zaslání prohlášení o námitkách nepředjímá výsledek šetření, neboť Komise konečné rozhodnutí přijme až poté, co strany uplatní své právo na obhajobu.

V dubnu 2015 Komise zahájila řízení týkající se chování společnosti Google, pokud jde o operační systém Android a jeho aplikace (více v příspěvku „Google dle Komise zneužívá své dominantní postavení na trhu“, Hospodářská soutěž v dubnu 2015). Komise má za to, že Google má dominantní postavení na trzích služeb obecného internetového vyhledávání, operačních systémů do chytrých mobilních přístrojů, na něž se vydávají licence, a obchodů s aplikacemi pro mobilní operační systém Android. Podíl Googlu na každém z těchto trhů činí v EHP více než 90 %.

Podle předběžného stanoviska uplatňuje Google u mobilních přístrojů strategii, jež má zachovat a posílit její dominantní postavení v oblasti obecného internetového vyhledávání. To znamená, že vyhledávač Google Search je předinstalován a nastaven jako výchozí, nebo výhradní vyhledávací služba na velké většině přístrojů s Androidem prodávaných v EU.

Klíčové a sporné body

  • Společnost Google porušila antimonopolní pravidla EU tím, že jako podmínku pro udělení licence k některým proprietárním aplikacím Google z obchodu Play Store od výrobců požaduje, aby do přístrojů předinstalovávali vyhledávač Google Search a prohlížeč Google Chrome a aby nastavovali Google Search jako výchozí vyhledávač. Konkurenční vyhledávače tak nemají možnost stát se výchozím vyhledávačem na velké většině prodaných přístrojů. Komise také prokázala, že Google finančně motivuje výrobce a operátory mobilních sítí za podmínky, že budou do svých přístrojů výhradně předinstalovávat vyhledávač Google Search. Ti jsou tak méně motivováni k předinstalaci konkurenčních vyhledávacích služeb na přístrojích, které prodávají.

Dále Google podle Komise výrobcům brání v tom, aby prodávali chytré mobilní přístroje, jež využívají konkurenční operační systémy na základě otevřeného zdrojového kódu Androidu. Android je otevřený systém, což znamená, že jej může kdokoli volně používat a rozvíjet s cílem vytvořit modifikovaný mobilní operační systém. Pokud však chce výrobce předinstalovat na jakýkoli ze svých přístrojů proprietární aplikace Google, společnost požaduje, aby uzavřel „dohodu proti fragmentaci“, jež ho zavazuje neprodávat přístroje využívající odnože Androidu. Chování Googlu mělo přímý dopad na spotřebitele, jelikož jim byl odepřen přístup k inovativním chytrým mobilním přístrojům, jež využívají alternativní – a potenciálně dokonalejší – verze operačního systému Google Android. Společnost tak znemožnila, aby její konkurenti zaváděli aplikace a služby, jež by mohly být předinstalovávány u odnoží Androidu.

Komise se domnívá, že tyto obchodní praktiky mohou vést k dalšímu posilování dominantního postavení vyhledávače Google Search v oblasti služeb obecného internetového vyhledávání. Obává se také, že mají dopad na schopnost konkurenčních mobilních prohlížečů soutěžit s prohlížečem Google Chrome a že brání rozvoji operačních systémů a možnostem vývoje nových aplikací a služeb, jež by tyto operační systémy skýtaly. Toto chování v konečném důsledku poškozuje také spotřebitele, protože nemají tak širokou možnost volby, jakou by mohli mít.

Předpokládaný další vývoj

Pro dokončení antimonopolních šetření protisoutěžního jednání nejsou stanoveny žádné právní lhůty, délka šetření závisí na mnoha činitelích.

Odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality