Vnitřní trh v dubnu 2017

09.05.2017
Euroskop

EU chce pokročit v budování unie kapitálových trhů, Poslanci schválili návrh směrnice o fondech peněžního trhu

  • EP schválil návrh nařízení, který by měl podpořit budování unie kapitálových trhů

  • EP chce upravit pravidla pro fondy peněžního trhu

EU chce pokročit v budování unie kapitálových trhů

Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o prospektu, který má být zveřejněn při veřejné nabídce nebo přijetí cenných papírů k obchodování (KOM(2017)583)

  • Prospekt obsahuje informace o společnosti, jež jsou důležité pro investory

  • EP schválil návrh, jež by měl usnadnit obchodová s cennými papíry

  • Administrativní zátěž by měla být snížena zejména u malých a středních podniků

  • Prospekt by se měl stát relevantnějším nástrojem pro zveřejňování informací

  • EP 5. 4. 2017 přijal poměrem 517:109:71 návrh nařízení týkající se obchodování s cennými papíry.

Pozadí

Prospekty jsou dokumenty požadované právními předpisy a obsahují informace o společnosti. Tyto informace mají sloužit jako základ, na němž se investoři mohou rozhodnout, zda budou investovat do pestré škály cenných papírů, které společnosti emitovaly.

Navrhovaná reforma pravidel upravující prospekt byla ohlášena v investičním plánu pro Evropu jako součást třetího pilíře pro zlepšení podnikatelského prostředí a představuje klíčový prvek unie kapitálových trhů.

Přestože režim prospektu dle Komise celkově funguje dobře, určité požadavky by měly být reformovány, aby se snížila administrativní zátěž společností, které prospekt připravují (zejména malých a středních podniků) a aby prospekt představoval cennější informační nástroj pro potenciální investory. Účinnost prospektu by mohlo zvýšit důkladnější sladění pravidel prospektu s dalšími pravidly EU o zveřejňování informací (např. směrnicí o průhlednosti a nařízení o sděleních klíčových informací týkajících se strukturovaných retailových investičních produktů a pojistných produktů s investiční složkou (PRIIP). Komise návrh předložila v listopadu 2015 a v září 2016 proběhla první diskuze v EP (více v příspěvku „Unie kapitálových trhů je v polovině svého období“, Vnitřní trh v lednu 2017).

Klíčové a sporné body

Revize směrnice o prospektu má za cíl stanovit pro všechny druhy emitentů pravidla zveřejňování informací, která jsou přizpůsobena jejich konkrétním potřebám, a zároveň z prospektu učinit relevantnější nástroj pro poskytování informací potenciálním investorům.

Návrh klade důraz zejména na 4 skupiny emitentů: 1) emitenty, kteří jsou již registrováni na regulovaném trhu nebo trhu pro růst malých a středních podniků a chtějí získat dodatečný kapitál pomocí sekundární emise, 2) malé a střední podniky, 3) časté emitenty všech druhů cenných papírů a 4) emitenty nekapitálových cenných papírů. Návrh by měl rovněž povzbudit k využívání přeshraničního „povolení“ pro schválené prospekty, které bylo zavedeno směrnicí o prospektu.

Navrhovaná opatření by měla a) snížit administrativní zátěž všech emitentů, zejména malých a středních podniků, častých emitentů cenných papírů a sekundárních emisí, která souvisí s přípravou prospektu; b) učinit z prospektu relevantnější nástroj pro zveřejňování informací pro potenciální investory, zejména malé a střední podniky a c) prohloubit sbližování prospektu EU s jinými pravidly EU pro zveřejňování informací.

Předpokládaný další vývoj

Nová pravidla by měla platit od 24 měsíců po svém vstupu v platnost.

Odkazy

Krátce…

Poslanci schválili návrh směrnice o fondech peněžního trhu

  • EP schválil úpravu pravidel pro fondy peněžního trhu

  • Poslanci chtějí zajistit stabilnější financování ekonomiky

EP 5. 4. 2017 schválil návrh nařízení o fondech peněžního trhu, jehož cílem je zvýšit stabilitu těchto produktů. Komise navrhla nová pravidla pro fondy peněžního trhu v září 2013 (více v příspěvku „Komise vyráží do boje se stínovým bankovnictvím“, Vnitřní trh v září 2013). EP navrhl změny, o kterých 10. a 27. 4. 2017 jednala Rada. Cílem návrhu nařízení je zajištění snadnějšího fungování tohoto krátkodobého trhu financování, který má zásadní roli ve financování ekonomiky. Návrh nařízení stanovuje pravidla pro fondy peněžního trhu, zejména složení jejich portfolií a metodu oceňování jejich aktiv, aby se zajistila stabilita jejich struktury a bylo zaručeno, že budou investovat do náležitě diverzifikovaných aktiv s nejvyšší úvěrovou kvalitou (více v příspěvku „Předsednictví Rady a EP dosáhly dohody o fondech peněžního trh“, Vnitřní trh v listopadu 2016).

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality