Hospodářská soutěž v červenci 2019

09.08.2019
Euroskop

EU a USA završily dohodu o vzájemném uznávání léčiv, EU a Kanada nadále posiluje vzájemné nejen obchodní vztahy, Komise zveřejnila zprávu o provádění společného prohlášení EU a USA

  • Komise znovu vyšetřuje Amazon, tentokrát kvůli využívání dat

  • Vodafone může převzít UPC v ČR i akvizice v dalších státech při splnění podmínek Komise

Krátce…

Komise spustila antimonopolní řízení proti Amazonu

  • Příjmy ze zboží nabízeného třetími stranami činí 58 % hrubých tržeb, zveřejnil Amazon.

  • Komise bude prověřovat vliv sběru dat ostatních prodejců ze strany Amazonu na hospodářskou soutěž.

  • Komise se při šetření zaměří také na to, nakolik získaná data ovlivňují pořadí zobrazování jednotlivých výrobků a prodejců.

Komise 17. 7. 2019 oznámila zahájení antimonopolního řízení proti společnosti Amazon, které má jistit, zda se společnost chová legálně při zacházení s obchodníky, kteří své zboží jejím prostřednictvím nabízejí. Komise se při vyšetřování zaměří především na smlouvy Amazonu s nezávislými maloobchodníky, jež výrobky na jeho platformě Marketplace nabízejí. Konkrétně bude zkoumat, zda při sběru dat ostatních prodejců nedochází k narušení hospodářské soutěže v podobě tržní výhody Amazonu nad těmito obchodníky. Pokud šetření Komise potvrdí, že svým jednáním Amazon narušuje hospodářskou soutěž, hrozí firmě miliardová pokuta. Firma Amazon se zavázala s Komisí při vyšetřování plně spolupracovat.

Společnost Vodafone získala souhlas Komise pro převzetí aktivit Liberty Global

  • Vodafone v ČR, Maďarsku a Rumunsku převezme kabelovou síť UPC.

  • V Německu Vodafone odkoupí Unitymedia GmbH.

  • Za účelem nenarušení hospodářské soutěže Komise podmínila akvizici řadou podmínek.

Komise 18. 7. 2019 schválila společnosti Vodafone akvizici poskytovatele kabelové televize a širokopásmových služeb Liberty Global v ČR, Německu, Maďarsku a Rumunsku. Rozhodnutí je v souladu s nařízením Rady č. 139/2004 o spojování. Komise však zároveň upozornila, že souhlas je podmíněn dodržením všech závazků, které Vodafone dal k ochraně hospodářské soutěže. Mezi tyto závazky patří především zachování spravedlivých cen, vysoce kvalitní služby a nabízení inovativních produktů pro zákazníky. Mezi další podmínky, které bude muset Vodafone po akvizici dodržet, patří: zachování možnosti provozovat OTT služby těm televizním společnostem, které přes jeho spojenou platformu vysílají, a povinnost zachovat ve své spojené síti šíření HbbTV bezplatně šířených stanic. V Německu bude Vodafone povinen jednak umožnit konkurenční Telefónice Deutschland přístup ke spojené kabelové síti za účelem zachování konkurence v oblasti pevného připojení a zachovat výši poplatků za šíření lineárního vysílání bezplatně šířených stanic v německé kabelové síti.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality