Lotyšské vládě hrozí pád

04.02.2009
Euroskop

Kvůli důsledkům finanční krize se Lotyšsko již několik týdnů zmítá ve vlnách násilných protestů. Pokud jí dnes parlament nevyjádří podporu, stane se lotyšská vláda první vládou v Evropské unii, která padla následkem finanční krize.

Podle informací Euobserveru již včera v reakci na protesty zemědělců, kteří zablokovali nejdůležitější přístupové cesty do hlavního města, rezignoval ministr zemědělství Martyns Roze.

Hospodářská krize však nepostihla pouze zemědělce. Také průmyslový sektor klesl jen za prosinec o 2,5 procent. Celkový roční pokles podle nejnovějších údajů Lotyšského statistického úřadu dosáhl 14,2 procent.

Lotyšsko, jehož hospodářství patřilo v minulých letech k nejrychleji rostoucím ekonomikám v Evropě, bylo finanční krizí postiženo obzvlášť silně. Pobaltská republika upadla do recese a její vláda musela převzít druhou největší domácí banku Parex Bank, která se stala terčem hromadných výběrů vkladů.

Podle průzkumů veřejného mínění 70 procent občanů ztratilo důvěru ve vládu. Na premiérovu nabídku přistoupit do vládní koalice reagovaly všechny opoziční strany zamítavě. Lotyšsko se tak po Islandu může stát druhou zemí, jejíž vláda neustála důsledky finanční krize.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek