Sněmovna schválila Lisabonskou smlouvu

18.02.2009
Euroskop

Sněmovna dnes schválila Lisabonskou smlouvu, která má reformovat fungování rozšířené EU. Pro přijetí dokumentu hlasovalo 125 ze 197 přítomných poslanců. Ratifikace smlouvy v Česku skončí tehdy, až ji schválí i Senát a podepíše prezident.

Česko je vedle Irska poslední zemí, která smlouvu neratifikovala. Na programu ji poslanci měli už několikrát, naposledy v úterý, ale dlouhá rozprava vedla k tomu, že dolní komora nestihla hlasovat.

Ve sněmovně nebylo dlouho jisté, zda Lisabonská smlouva projde. Pro byli zákonodárci ČSSD, lidovci a zelení, proti komunisté. Klub ODS nedal svým členům závazné doporučení, jak mají hlasovat. Proti smlouvě stála především skupina lidí kolem poslance Vlastimila Tlustého.

Nejsilnější parlamentní strana požadovala, aby byla zároveň schválena i novela jednacího řádu obou komor parlamentu. Takzvaný vázaný mandát má zajistit, aby nemohly být pravomoci převáděny na Brusel bez rozhodnutí parlamentu.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Vondra zprávu komentoval Vítám tuto skutečnost jako významný krok v ratifikačním procesu v ČR. Jde o krok zodpovědný, kterému předcházela důkladná demokratická diskuse, řekl ve vyjádření médiím.

Klaus: podepíšu podle Irska

Dokument, který má reformovat fungování Evropské unie, nyní putuje do Senátu. Zákonodárci horní komory parlamentu o něm budou rozhodovat zřejmě v dubnu.

I oni musejí rozhodnout ústavní většinou – ruku pro musí zvednout tři pětiny z nich.

Kromě Senátu musí smlouvu podepsat i prezident Václav Klaus. Ten řekl, že nebude stát Lisabonu v cestě, pokud se pro něj vysloví i Irsko.

Tam se postoj k Lisabonské smlouvě mění. Tamní média píší o tom, že hospodářská krize mínění Irů změnila a že by opakované referendum (v Irsku už se plebiscit konal a Lisabon zamítl) smlouvu schválilo.

A co na to v zahraničí?

Podle portálu EUobserver se bruselští novináři shodují, že tak skončila trapná pozice České republiky jako předsednické země EU. Podle nich byla situace, kdy je v čele Unie země, jež sama Lisabon neschválila, poněkud groteskní.

Německé deníky zprávu zatím příliš nehodnotí a zabývají se spíš skutečností, že smlouvu nepodporuje část senátorů za ODS, tedy z vládní strany, což pokračování ratifikačního procesu možná ještě pozdrží.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek