Evropské volby: obava z nízké účasti

14.04.2009

V červnových volbách do Evropského parlamentu může přijít k volebním urnám rekordně nízký počet voličů – pouhých 34 procent. Ze zatím nezveřejněného průzkumu veřejného mínění Eurobarometr citovaly list EUObserver a francouzský Libération. Podíl Čechů, který se chystá volit, je podle nich o osm procent nižší, než je očekávaný evropský průměr – dosahuje jen 26 procent.

Podle výzkumu není předpokládaná rekordně nízká účast výsledkem narůstajícího uroskepticismu, nýbrž stále rozšířenějšího pocitu, že po volbách se nic podstatného nezmění. Pouze 20 procent Evropanů prý uvedlo, že je k předpokládané volební neúčasti vede nesouhlas s EU jako takovou.

Klesající volební účasti čelí EU už od roku 1979, kdy se konaly přímé volby do EP poprvé. V roce 2004 přišlo k urnám necelých 46 procent voličů, což bylo o 17 procent méně než při historicky prvních volbách do EP. Před čtyřmi lety přišlo k evropským volbám 28,3 procenta Čechů.

Současný průzkum prý také ukazuje, že noví členové unie, kteří do sedmadvacetičlenného bloku vstoupili mezi lety 2004 a 2007, mají o volby stejný nezájem jako země, které jsou v EU už desetiletí.

K volbám, které se budou v jednotlivých členských státech konat mezi 4. a 7. červnem, se například chystá jen 17 procent Poláků, což je nejnižší číslo v celém bloku. Naopak největší účast se čeká v Belgii (70 procent) a také v Lucembursku (62 procent), kde je ovšem volební účast povinná. K aktivnějším se také počítají obyvatelé Malty a Dánska, kde se chystá volit 56 procent lidí. K urnám se prý také chystá vypravit 48 procent Řeků, 47 procent Francouzů a 43 procent Němců.

Brusel se snaží proti volební neúčasti bojovat všemi prostředky. Do volební kampaně se zapojila například i hudební televize MTV, která má zatraktivnit volby zejména pro mladé lidi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek