Průzkum: Mladí Češi jsou s EU spokojení

05.05.2009
čtk

Celkem dvě třetiny mladých Čechů ve věku od 12 do 24 let považují vstup do EU, od něhož uběhlo pět let, za správnou věc. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti GfK Austria.

Výzkum uskutečnila GfK Austria v létě 2008 v České republice, Rakousku, Slovensku, Maďarsku a Slovinsku na vzorku 2500 respondentů ve věku od 12 do 24 let s přístupem na internet.

Ještě pozitivnější než Češi jsou ve vztahu k EU mladí Slováci. Přistoupení k Unii vítá tři čtvrtiny z nich. S ním souhlasí ale jen 56 procent mladých Rakušanů.

Mladí Slováci jsou také nejochotnější k práci v zahraničí (84 procent). Mladých Čechů o tom uvažuje 73 procent, Maďarů pak 74 procent. Méně žhaví po výdělku v cizině jsou mladí Slovinci (69 procent) a Rakušané (65 procent). Vidina práce mimo svou vlast je nepředstavitelná pro 35 procent mladých Rakušanů, 25 procent Čechů a jen 13 procent Slováků.

Na 49 procent mladých Čechů se cítí být dobře, nebo dokonce velmi dobře informovaných o EU, její politice a institucích. V informovanosti o EU vynikají mladí Slováci se 63 procenty.

Neinformovaností ohledně záležitostí týkajících se EU trpí nejvíce mladí Rakušané. Polovina z nich se cítí nedostatečně informována a každý desátý Rakušan ve věku od 12 do 24 let odpověděl, že o dané problematice nemá žádné informace.

Nejvíce těch, co si myslí, že se budou mít lépe než jejich rodiče, žije na Slovensku (51 procent). Stejnou odpověď udalo 42 procent české mládeže. Na 35 procent dotázaných Čechů si myslí, že se budou mít stejně jako jejich rodiče a sedm procent míní, že si pohorší. Naproti tomu v Rakousku se 18 procent mladých lidí obává zhoršení své životní situace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek