Řecko rozšíří smlouvu s Ruskem a podpoří jeho South Stream

13.05.2009
čtk – aktualizováno

Řecko rozšíří smlouvu s Ruskem o spolupráci na projektu South Stream. Řecký ministr rozvoje Kostas Chadjigakis dnes uvedl, že jeho země smlouvu podepíše tento týden. South Stream je diskutovaný projekt, jenž zvýší závislost Evropy na ruském plynu. Protože obchází Ukrajinu, může zkomplikovat podporované východní partnerství.

Podle řecké státní televize se tak má stát v Moskvě. Počáteční dohodu o spolupráci na projektu South Stream podepsaly Rusko a Řecko loni v dubnu.

Předpokládáme, že plynovod přinese pozitivní rozvoj, řekl ministr na summitu k ekologii a energetice v Aténách. Dodal, že smlouva stanoví firmy, které se na výstavbě řeckého úseku potrubí budou podílet.

South Stream povede ruský plyn do Evropy pod Černým mořem, čímž se Rusko vyhne Ukrajině. Kvůli sporu Moskvy s Kyjevem mělo na začátku roku několik evropských států, včetně například Slovenska, Bulharska a Rumunska, plynu nedostatek.

South Stream ale uškodí konkurenčnímu projektu Nabucco, na němž pracují evropské státy spolu s USA, aby se snížila závislost Evropy na plynu z Ruska. Nabucco by měl přivést do Evropy plyn z asijských republik přes Turecko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek