Verdikt vyšetřovací komise: Válku s Ruskem rozpoutala Gruzie

30.09.2009
čtk

Válku s Ruskem v srpnu 2008 vyvolala Gruzie, ale Moskva předtím svými provokacemi vyhrotila napětí v regionu. K tomuto závěru podle agentury AFP dospěla komise expertů, která na žádost Evropské unie analyzovala vznik konfliktu mezi oběma zeměmi.

Bombardování Cchinvali gruzínskými jednotkami během noci ze 7. na 8. srpna 2008 znamenalo začátek ozbrojeného konfliktu v Gruzii, uvádí se podle AFP ve zprávě, jejíž text komise zveřejnila na svých internetových stránkách. Nicméně jednalo se o vyhrocení dlouhodobého napětí, provokací a incidentů, uvádí se ve zprávě, která tak podle agentury poukazuje na spoluvinu Ruska.

Od bleskové války loni v srpnu, která skončila drtivou porážkou Gruzie a vyhlášením nezávislosti jejích dvou separatistických regionů Jižní Osetie a Abcházie, se obě země navzájem obviňují z jejího rozpoutání. Gruzínský prezident Michail Saakašvili tvrdí, že pouze reagoval na pokus ruské armády o invazi na území své země. Moskva pro změnu argumentuje nutností zásahu na obranu národů obou povstaleckých republik.

Podle závěrů zprávy nic nedokazuje, že by v době, kdy gruzínské síly zahájily nepřátelské akce pro znovuzískání kontroly nad vzbouřeneckou Jižní Osetií, probíhala invaze ruských jednotek na území této oblasti. Gruzie tehdy bombardovala její hlavní město Cchinvali. Zpráva ale nešetří ani Rusko. Moskva podle ní nese svou část odpovědnosti za konflikt, protože týdny a měsíce před válkou cíleně stupňovala napětí v obou povstaleckých provinciích a jejich okolí.

Ve zprávě je údajně Rusko obviněno také z porušení mezinárodního práva, zejména případě, kdy během konfliktu vtrhlo na gruzínské území mimo hranice Jižní Osetie. Je mu také vytýkáno, že vydávalo ruské pasy obyvatelům Abcházie a Jižní Osetie, což vedlo k nárůstu napětí s Gruzií, uvádí AFP a zdůrazňuje, že odpovědnost je třeba hledat na obou stranách. Agentura AP napsala, že zpráva také naznačuje páchání etnických čistek na Gruzíncích v Jižní Osetii.

Učinili jsme odpovědné, čestné a jasné závěry, řekl zdroj blízký komisi, který zároveň zdůraznil, že smyslem zprávy není přilévat znovu oleje do ohně. Nechceme, aby naše zpráva byla podkladem pro nové soudní stíhání, uvedl zdroj. Pokud můžeme přispět k hlubšímu uvědomění, potom jsme odvedli dobrou práci, dodal. I když zpráva klade odpovědnost za rozpoutání konfliktu i Rusku, vyznívá zřejmě hůře pro Gruzii, která se celou dobu vydávala za oběť ruské agrese, píše AFP.

Rusko prostřednictvím svého velvyslance při EU uvítalo, že mezinárodní vyšetřování prokázalo vinu Gruzie. Kdo si první začal? Na tuto otázku dává zpráva jednoznačnou odpověď, prohlásil Vladimir Čižov podle agentury RIA Novosti. Moskva prý zprávu vnímá jako celkově objektivní, v dokumentu se nevyskytuje výraz agrese, ale připomíná ostřelování jihoosetské metropole Cchinvali v noci ze 7. na 8. srpna gruzínskými silami jako začátek války. Potvrzuje to ruské stanovisko, ale není to proruská zpráva, komise odvedla dokonalou práci, řekl podle AFP novinářům v Bruselu Čižov. Gruzie v první reakci odmítla, že by zpráva obvinila Tbilisi z rozpoutání nepřátelství. V této zprávě nenajdete ani jediné slovo o tom, že by Gruzie rozpoutala válku, řekl v Tbilisi novinářům gruzínský státní ministr Temur Iakobašvili.

Podle serveru NEWSru.com experti očekávali, že zpráva obviní Tbilisi a Moskvu zkritizuje za nepřiměřenou reakci, takže v konečném důsledku utrpí zahraniční prestiž Gruzie jako mladé demokracie. Zpráva, na níž se podílelo 19 expertů na mezinárodní, lidská a humanitární práva, byla dnes předána oběma stranám konfliktu. Komisi vedla renomovaná švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek