Lisabonská smlouva může platit již 1. prosince

04.11.2009
čtk

Lisabonská smlouva reformující fungování rozšířené Evropské unie vstoupí v platnost 1. prosince. Oznámilo to švédské předsednictví EU potom, co smlouvu podepsal český prezident Václav Klaus, a uzavřel tak ratifikační proces v zemích unie. Stockholm chce kvůli tomu brzy svolat unijní summit a zahájit jednání o obsazení nových postů v evropské exekutivě, které smlouva přináší. Klausův podpis přivítala většina evropských státníků. Výjimkou byli britští konzervativci, kteří kvůli Klausově podpisu ustoupili od plánu vypsat o dokumentu referendum.

Summit unie by se podle agentury DPA mohl konat příští čtvrtek. Švédský premiér Frederik Reinfeldt chce ale už nyní zahájit konzultace o personálním obsazení funkcí prezidenta a ministra zahraničí EU. V tom má podporu i předsedy Evropské komise Josého Barrosa. Cesta je nyní otevřena k tomu, aby mohly začít konzultace o jmenování předsedy Evropské rady a místopředsedy komise (který současně bude vysokým představitelem unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku), reagoval na zprávy z Prahy o ukončení ratifikace v Česku.

První prosinec je nejbližší datum, kdy může dokument vstoupit v platnost, a to v případě, že Česká republika předá ještě tento měsíc všechny potřebné listiny do Říma, kde EU smlouvy běžně uchovává. Jednotlivé dokumenty totiž vstupují v platnost prvního dne v měsíci, který následuje po uložení ratifikační listiny posledního státu.

Klausův podpis přivítala řada evropských státníků. Britský premiér Gordon Brown ho označil za důležitou a historickou etapu Evropské unie, díky níž se unie může pustit do řešení důležitých otázek, jako jsou bezpečnost, klimatické změny, pracovní místa a růst.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle dnešek označil za skutečně dobrý den pro Evropu. Je to den, na který budeme dlouho vzpomínat, neboť se jím uvolnila cesta pro větší akceschopnost (EU) díky Lisabonské smlouvě. Podle jeho šéfky, kancléřky Angely Merkelové, EU umožní být silnější, akceschopnější a spolehlivým partnerem světových velmocí.

Klausův podpis pod smlouvou uvítali i představitelé dvou nejsilnějších frakcí v Evropském parlamentu. Evropa se nyní může posunout kupředu, pochvaloval si šéf evropských lidovců Joseph Daul. Tato smlouva unii umožní, aby mohla postupovat koordinovaněji i efektivněji, přidal se předseda socialistů v EP Martin Schulz.

Smutek naopak český prezident svým podpisem vyvolal u britských opozičních konzervativců, kteří slíbili o dokumentu vypsat referendum, pokud by se podle očekávání dostali příští rok k moci a ratifikační proces by ještě nebyl ukončen. To, co se dnes stalo, znamená, že už není možné mít o Lisabonské smlouvě referendum, řekl stínový ministr zahraničí William Hague.

Ve středu prý vůdce konzervativců David Cameron oznámí, jakou politiku jeho euroskeptická strana vůči smlouvě zaujme, pokud příští rok na jaře skutečně volby v Británii vyhraje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek