Britští labouristé snížili náskok konzervativců

15.12.2009
čtk

Britská vládní strana snížila ztátu na konzervativce. Podle výzkumu veřejného mínění institutu ICM mají labouristé podporu 31 procent voličů, konzervativce podporuje o devět procent voličů více. Napsal to list The Guardian. Nejnovější průzkum agentura provedla v době, kdy ministr financí Alistair Darling oznámil hlavní inie příštího rozpočtu.

Do parlamentních voleb zbývá v Británii několik měsíců. Strana premiéra Gordona Browna si již počtvrté za sebou v průzkumech olepšila. vůbec nejnižší podporu zaznamenala podle ICM letos v srpnu – pouhých 25 procent. Ještě před dvěma měsíci měli konzervativci předstih před labouristy 17 bodů.

Tyto údaje podle listu The Guardian nejspíše povedou k tomu, že se ozve více hlasů vyzývajících premiéra Browna, aby vypsal volby na 25. března, a ne na 6. května. O květnovém datu se ve Westminsteru hovoří nejčastěji, uvedl deník.

Tandem Browna s Darlingem považuje 31 procent dotázaných za nejvhodnější k tomu, aby spravoval britskou ekonomiku. Naopak 38 procent respondentů vedlo, že nejlépe by si vedl tým tvořený Cameronem a stínovým ministrem inancí Georgem Osbornem. Ještě před dvěma měsíci se pro ně vyslovovalo 49 rocent.

Návrh rozpočtu představený Darlingem podle 19 procent respondentů ekonomice uškodí, naopak 12 procent soudí, že jí prospěje. rown a jeho strana, jež je u moci od roku 1997, jsou již měsíce pod palbou ritiky kvůli postupu ve finanční krizi, iráckému a afghánskému konfliktu a skandálu s poslaneckými náhradami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek