Čeští vědci čerpali málo evropských peněz

18.12.2009
čtk

Čeští vědci patří zatím k nejméně úspěšným žadatelům o peníze z fondů 7. rámcového programu Evropské unie za rok 2008. Projekt Česká hlava, který oceňuje nejlepší české vědce, to uvedl v posledním čísle svého Zpravodaje. Na vině je ale zřejmě ministerstvo školství, které otálelo s přípravou operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpi), který stanoví pravidla pro rozdělování peněz z EU právě pro české vědce. Zpoždění totiž zavinilo, že byl jedním z nejpozději schválených programů v celé unii.

Konečný souhlas Evropská komise vyslovila loni v září, tedy asi o rok později, než třeba odsouhlasila programy určené na dopravu nebo životní prostředí. Průtahy při schvalování programu také stály křeslo exministryni školství Danu Kuchtovou.

Podle informací, které zveřejnila Evropská komise, bylo loni podepsáno se zeměmi EU celkem 2678 grantových smluv, v nichž byly uděleny dotace na vědu a výzkum v celkové částce 4,408 miliardy eur (asi 115,7 miliardy korun). Žadatelé z České republiky si z tohoto koláče ukrojili jen velmi skromný podíl. Uspěli ve 183 případech a získali celkovou částku činí 37,596 milionů eur (asi 987,3 milionu korun), která představuje pouze 0,85 procenta přidělených financí. Je to téměř desetkrát méně než srovnatelně velké Nizozemsko. Belgičané dosáhli na 207 milionů eur, Rakousko na 137, Dánsko 107 a Finsko 120 milionů eur. Na víc než Česká republika dosáhlo i Maďarsko.

Nejúspěšněji si vedly obory nanověd, nanotechnologií, nových materiálů a technologií (5,05 milionu eur) a doprava včetně letecké (5,2 milionu eur). V zásadě tak pokračuje neuspokojivý trend z předchozího 6. rámcového programu. V něm čeští účastníci představovali 1,44 procenta ze všech účastníků a získali pouze 0,78 procenta z přidělených peněz. Z hlediska počtu koordinátorů se ocitli dokonce na poslední příčce mezi členskými zeměmi unie.

Z programu Výzkum a vývoj pro inovace může Česko mezi lety 2007 až 2013 čerpat na nejrůznější vědecké projekty až 2,4 miliardy eur (asi 63 miliard korun). Dalších zhruba 45 miliard korun mohou získat výukové projekty z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Letos by vědci z VaVpi mohli dostat zhruba šest miliard korun. Pokud by se Česku nepodařilo program vyčerpat do konce roku 2013, což je nanejvýš pravděpodobné, mohou využít pravidla N + 3, které jim umožní peníze čerpat až do roku 2016.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek