Kanada začala vydávat víza Čechům i v Praze

22.12.2009
čtk

Turistické vízum do Kanady lze od pondělí získat v Praze. Češi, kteří se do této země chystají, tak nebudou muset vízum vyřizovat přes Vídeň. Kanadská ambasáda v Praze začala víza vydávat včera v 08:30. Na žádosti by měla odpovědět nejdéle do deseti dnů, řekl dnes ČTK mluvčí velvyslanectví Michael Vlček.

Hlavní posun je v tom, že si lidé mohou podat tu žádost osobně tady v Praze. Mohou tady mluvit se zaměstnancem vízového oddělení, můžou s ním tu žádost probrat a stejně tak, když žádost podali osobně, tak si ji tady můžou vyzvednout, řekl Vlček.

Je to jeden krok na delší cestě. Vláda deklarovala, že cílovým stavem je vrátit vztah do podoby bezvízového styku, komentoval změnu premiér Jan Fischer. Podotkl, že na řešení problému nejsou Češi sami, část jednání obstarává Evropská unie, je ale možné, že zásadní rozhodnutí padne až po ukončení mandátu současné vlády. Jsem přesvědčen, že situace se pohne, ale časové horizonty skutečně nejsem schopen určit, konstatoval.

Kanada vízovou povinnost obnovila v polovině července. Zdůvodnila to tím, že za oceánem čeští občané především z řad Romů hromadně žádali o azyl. V Praze vyvolalo rozhodnutí Ottawy velké rozladění. Evropská unie Kanadě pohrozila zavedením víz pro diplomaty, neusnadní-li do konce roku vydávání víz Čechům a nestanoví-li opatření k obnovení bezvízového styku. Termín pro usnadnění vydávání víz by tak Kanadě vypršel za necelé dva týdny.

Kanada bude v celé této otázce nadále spolupracovat jak s Českou republikou, tak s Evropskou komisí. Cílem pro Kanadu samozřejmě je vrátit se k bezvízovému styku, až to podmínky umožní, řekl mluvčí pražské ambasády. Kanada ale při zavedení bezvízového styku vždy posuzuje řadu kritérií, dodal.

Podle české velvyslankyně při EU Mileny Vicenové otevření vízové služby v Praze nestačí, protože tento krok řeší jen technickou stránku. Česká republika podle ní nadále usiluje o bezvízový režim a bude tlačit na partnery v Evropské unii, aby jí ve sporu s Kanadou pomohly.

České cestovní kanceláře vydávání víz v Praze přivítaly jako malé zlepšení. Samotná víza ale v době před zimní olympiádou v Kanadě považují za velké omezení. Podle Vlčka otevření vízové služby nesouvisí přímo s blížící se olympiádou ve Vancouveru. Určitě i bez olympiády by se Kanada snažila tu vízovou službu tady v Praze zavést co nejdříve, řekl.

Otevření vízového oddělení v Praze nicméně trvalo téměř půl roku od zavedení víz pro Čechy. My jsme si potřebovali vyhodnotit potřeby v regionu jednak českých žadatelů, jednak žadatelů v jiných zemích, tak abychom mohli posoudit, jakým způsobem vízové služby po zavedení vízové povinnosti pro české občany zorganizovat. Nějakou dobu to prostě trvalo, řekl Vlček.

Zájemci o cestu do Kanady mohou žádost o vízum podávat osobně, poštou, nebo prostřednictvím cestovní kanceláře. Vízové oddělení je otevřeno vždy od 08:30 do 11.30. Vyřízení žádosti by mělo trvat maximálně deset pracovních dnů. Sportovci směřující na olympiádu ve Vancouveru budou víza získávat ve zvláštním režimu, na němž se Kanada dohodla s Mezinárodním olympijským výborem.

Od 13. července, kdy Kanada zavedla pro Čechy vízovou povinnost, do 1. prosince požádalo o vízum na kanadském velvyslanectví ve Vídni zhruba 4000 českých občanů. Neznamená to ale, že všichni do Rakouska kvůli vízu jeli. Většina lidí si vízum vyřídila přes cestovní kancelář. Na kanadském velvyslanectví v Praze navíc bylo sběrné místo, kde lidé mohli odevzdat žádost o vízum a pas a znovu si doklady vyzvednout, když se vrátily z Vídně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek