Experti: Kyjev s Janukovyčem v čele čeká asi oslabení vztahů s EU

08.02.2010
čtk

Oznámené vítězství vůdce ukrajinské opozice Viktora Janukovyče v prezidentských volbách patrně oslabí evropské směřování této země, shodli se dnes odborníci oslovení ČTK. Zástupce ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petr Kratochvíl si myslí, že nastane posun od úzké spolupráce se Západem k balancování mezi EU a Ruskem. Jednoznačný příklon k Rusku je podle něj ale nepravděpodobný.

Realita je jasná. Ani jeden neodstěhuje Ukrajinu do Evropy, přes sliby (konkurentky Julije) Tymošenkové. Janukovyč zase nepřipojí Ukrajinu k Rusku, oni se jich sami bojí, souhlasil v rozhovoru s ČTK Karel Svoboda z Asociace pro mezinárodní otázky.

Česká diplomacie čeká s reakcí na konečné výsledky a hodnocení voleb od mezinárodních pozorovatelů OBSE. Ti označili volby za transparentní. Mezi pozorovateli byli i Češi, řekl ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí Filip Kanda.

Volební komise oznámila vítězství Janukovyče

Janukovyčovo vítězství v nedělních prezidentských volbách již oznámila ústřední volební komise. Po sečtení 97,56 procenta odevzdaných hlasů Janukovyč získal 48,49 procenta hlasů, zatímco dosavadní premiérka Tymošenková 45,92 procenta. Zbývá sečíst 2,44 procenta hlasů, takže Janukovyčova rivalka ho už nemůže předstihnout. Tymošenková zatím ale uznat porážku odmítla, takže nejistota kolem dalšího vývoje stále trvá.

Z hlediska populismu, korupce a provázanosti politických a ekonomických elit není mezi Tymošenkovou a Janukovyčem většího rozdílu, soudí Kratochvíl. Upřímně řečeno, řekl bych, že Ukrajinci jsou docela naštvaní na všechny strany. Takže moc ani nevědí, koho volit, doplnil Svoboda.

Pro vztahy mezi Českem a Ukrajinou neznamená vítězství ani jednoho ze dvou kandidátů velkou změnu, shodli se oba.

Směřování Janukovyče k Rusku je předceňováno

Kratochvíl dále uvedl, že by nemělo být přeceňováno stereotypizující přibližování Moskvě ze strany Janukovyče, který spíš bude postupovat velmi opatrně. Bližší vztahy s Ruskem se budou projevovat spíše na rovině identity a kultury… V oblasti ekonomické se již nyní ukrajinští oligarchové bojí ruské konkurence a – zejména východoukrajinské koncerny – chtějí zachovat maximální soběstačnost i přístup na trh EU. Ještě menší míra spolupráce bude možná v oblasti bezpečnostní, soudí Kratochvíl.

Janukovyč se ale podle Kratochvíla vyhne krokům, které mu z pragmatického hlediska nic nepřinesou a přitom by iritovaly Moskvu – jako je například podpora Gruzie. Kratochvíl očekává, že na nějakou dobu pod taktovkou Janukovyče ustane pravidelná energetická krize. Ale dříve nebo později napětí opět vzroste, bez ohledu na to, kdo na Ukrajině bude prezidentem, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek