Evropa má první alianci nákladních železnic

25.02.2010
čtk

Ve druhé polovině února v Evropě oficiálně vznikla aliance Xrail, která sdružuje sedm nákladních železničních dopravců. Vznik sdružení má hlavně zjednodušit přepravu vozových zásilek, tedy putování jednotlivých vagonů po kontinentu. Dnes to sdělil Zdeněk Větrovec, mluvčí české firmy ČD Cargo, která patří k zakládajícím členům aliance.

Hlavním cílem aliance Xrail je poskytování mezinárodní železniční přepravy efektivnějším a pro zákazníky komfortnějším způsobem, převážně mezi největšími evropskými hospodářskými centry, jejich terminály a vlečkami, uvedl Větrovec. V konečném důsledku se má zvýšit konkurenceschopnost železnice vůči kamionové dopravě.

Takzvané vozové zásilky, tedy nikoliv ucelené vlaky, představují v Evropě zhruba polovinu všech přeprav nákladů po železnici a podle studií trhu jejich význam poroste. Vagony si předávají jednotliví dopravci podle toho, kam zboží míří. Projekt má přispět ke zlepšení vzájemné spolupráce. Aliance Xrail by měla nabídnout větší spolehlivost, rychlost a například i možnost místenkování a sledování zásilky zákazníkem online, řekl obchodní ředitel ČD Cargo Rodan Šenekl.

Projekt Xrail byl zahájen v roce 2007 pod vedením Mezinárodní železniční unie v Paříži, vznik byl završen podpisy šéfů firem. Alianci tvoří sedm partnerů s působností v 11 zemích. Vedle ČD Cargo jsou to CFL cargo (Lucembursko), DB Schenker Rail (Německo, Nizozemsko, Dánsko), Green Cargo (Švédsko, Norsko), Rail Cargo Austria (Rakousko, Maďarsko), SBB Cargo (Švýcarsko) a SNCB Logistics (Belgie).

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek