Počet imigrantů z východní Evropy do Británie klesá

25.02.2010
čtk

Počet přistěhovalců ze střední a východní Evropy do Británie dál klesá. Svědčí o tom nejnovější údaje britského statistického úřadu, podle nichž se množství imigrantů přicházejících z nových států Evropské unie do Spojeného království snížilo meziročně o třetinu.

Od června 2008 do června 2009 přišlo z České republiky, Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Slovenska a Slovinska do Británie 68.000 nových přistěhovalců, zatímco v předchozím roce to bylo 100.000 imigrantů, uvedl zpravodajský server BBC s odvoláním na předběžná čísla statistického úřadu. Hlavním důvodem tohoto trendu je globální hospodářská krize.

Britská vláda používá k monitorování imigrace různé statistiky, včetně Programu registrace pracovníků (Worker Registration Scheme, WRS). V poslední čtvrtině loňského roku počet žadatelů o práci z východoevropských a středoevropských zemí EU dosáhl 28.495, což znamená slabý pokles oproti předchozímu roku a téměř poloviční pokles oproti stejnému období v roce 2007.

Výrazně se přitom snížil počet schválených žadatelů o práci z Polska, odkud přicházejí dvě třetiny přistěhovalců z nových států EU do Británie. Naopak nárůst zaznamenaly žádosti z Litvy a Lotyšska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek