Babišův Agrofert získal nejvíce zemědělských dotací z EU

31.05.2010
čtk

Tuzemské firmy získaly od vstupu do Evropské unie zemědělské dotace v objemu přes 150 miliard korun. Největší objem dotací čerpaly firmy, které patří do holdingu Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Napsal to v pondělním vydání týdeník Euro.

Kromě velkých zemědělských podniků figurovaly mezi 20 největšími příjemci dotací například mlékárna Madeta, obchodník s mlékárenskými výrobky Milkpol nebo škrobárna Lyckeby Amylex. „Zemědělci dostali na přímých platbách téměř 100 miliard, na rozvoj venkova šlo přibližně 38 miliard a na tržní opatření 13 miliard, uvedl pro Euro ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Agrofert za 4 miliardy

Bezmála čtyři miliardy korun přišly od roku 2004 do nynějška podle Eura na účty firem, ke kterým se hlásí Agrofert Holding. Jde o společnosti, které Babišovo uskupení označilo ve výroční zprávě za rok 2008 jako ovládané nebo pod podstatným vlivem. Přes polovinu peněz z uvedených čtyř miliard údajně obdržely podniky obchodující s obilím a olejninami.

Druhým nejúspěšnějším čerpatelem agrárních dotací v Česku jsou podle Eura podniky z volného sdružení nazývaného Spojené farmy, za kterým stojí pražský podnikatel Petr Krogman. Jeho 23 farem získalo z evropských dotací od roku 2004 celkem 1,2 miliardy korun. Třetí místo co do objemu čerpaných dotací obsadila cukrovarnická firma Eastern Sugar, která čerpala dotace za 1,18 miliardy korun.

Více než miliardu korun poslal podle Eura Státní zemědělský intervenční fond během uplynulých šesti let mlékárně Madeta. Šlo o exportní subvence, bez nichž se zpravidla neobejde vývoz másla a sušeného mléka, do kterých se zpracovává přebytečné mléko. Přes 210 milionů korun dostala na export Mlékárna Hlinsko a 175 milionů Olma.

Dotace získává také Coca-Cola

Na odliv nadprodukce často čerpají vývozní podpory také obchodníci. Téměř 285 milionů korun obdržela podle Eura od roku 2004 firma Milkpol, 148 milionů společnost Laktos a 76 milionů Lacnea. Mezi největší příjemce dotací patří v Česku podle týdeníku také horažďovická škrobárna Lyckeby Amylex, která je součástí stejnojmenného švédského koncernu.

Desítky milionů korun z evropských dotací čerpají v ČR podle Eura také globální společnosti, jakými jsou například Nestlé, Coca-Cola, PepsiCo či Wrigley. Jejich české pobočky údajně využívají subvence hlavně na vývoz cukru či obilí. Například Nestlé čerpalo od roku 2004 přes 34 milionů korun, Wrigley Confections 30 milionů, Coca-Cola necelých sedm milionů a PepsiCo 3,5 milionu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek