Německo, Francie a Británie se zavázaly k zavedení bankovní daně

23.06.2010
čtk

Vlády Německa, Francie a Británie se zavázaly, že zavedou daň na banky, která by měla přinést prostředky k hrazení nákladů na finanční krize. Hodlají rovněž vyzvat další země, aby se k nim připojily. Vyplývá to podle agentury AP ze společného prohlášení těchto tří vlád, které včera zveřejnilo německé ministerstvo financí. Česko zavedení takovéto daně minulý týden na summitu EU nepodpořilo.

Finanční instituce by podle prohlášení měly poskytnout spravedlivý a značný příspěvek, aby kompenzovaly vlády za záchranu bank v důsledku světových hospodářských krizí. Země upozornily, že každá z nich sice navrhuje svou vlastní legislativu, ale že všechny mají společný cíl.

Všechny tři daně budou směřovat k zajištění toho, aby banky poskytly výrazný příspěvek, s cílem zohlednit rizika, která představují pro finanční systém, a přimět banky snížit tato rizika úpravou bilancí, píše se v prohlášení.

Německo ohlásilo záměr zavést takovouto daň již v březnu a nyní připravuje potřebnou legislativu. Británie představila svou verzi daně dnes a Francie hodlá zveřejnit podrobnosti bankovní daně v nadcházejícím rozpočtu, napsala agentura AP.

Britský ministr financí George Osborne dnes uvedl, že britská bankovní daň bude zavedena v lednu příštího roku. Očekáváme, že jakmile bude daň plně zavedena, bude vytvářet roční příjem přes dvě miliardy liber (62 miliard Kč), dodal.

O bankovní dani by se mělo jednat na víkendovém summitu skupiny předních průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 v kanadském Torontu. Evropská unie se minulý týden dohodla, že její zástupci na zasedání pojedou s tím, že bude chtít dosáhnout zavedení světové bankovní daně či poplatku. K odpůrcům daně patří vedle Česka další země, například Kanada a Austrálie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek