Rakousko se nových gastarbeiterů z EU nebojí

23.08.2010
čtk

Rakousko se neobává, že by pracovníci z nových členských zemí v příštím roce po skončení přechodných opatření ohrozili jeho pracovní trh. Na zaměstnance z řad evropských nováčků je země připravena. Novinářům to dnes po setkání se svým slovenským protějškem Mikulášem Dzurindou řekl rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger. Lidé z nových členských států, mezi něž patří Slovensko i Česko, se zatím nemohou v Rakousku ucházet o práci bez pracovního povolení. Tyto překážky padnou od května příštího roku.

Alpská republika Čechům, Slovákům a dalším euroobčanům dveře na svůj pracovní trh přibouchla hned po rozšíření v roce 2004 a spolu s Německem je na rozdíl od všech členů EU ponechává po maximální dobu zavřené – tedy po sedm let až do května příštího roku. Rakouský pracovní úřad přitom loni podle dostupných údajů evidoval zhruba 29.100 volných míst pro číšníky, 18.700 pro kuchaře a 11.100 pro pokojské. Chyběli rovněž instalatéři a další řemeslníci. Poptávka roste také po zdravotnících a pečovatelích i po vysoce kvalifikovaných technicích.

Spindelegger před nedávnem řekl, že Rakousko bude do roku 2030 potřebovat kolem 100.000 cizinců, jinak jeho zdravotní a sociální systém nebude schopen přežít. Alpská republika tak chce začít lákat přistěhovalce, a to hlavně z Balkánu. Připravuje pro ně svůj program „červeno-bílo-červených karet.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek